District 09: Noordoost-Vlaanderen

Bwb mixte in de zon

Onder de SDVR-rassen (Studie- en documentatiecentrum voor Vlaamse rundveerassen) is bwb mixte een speciaal geval. Waar de overige rassen (Belgisch witrood, West-Vlaams rood en Kempisch roodbont) enkel in Vlaanderen te vinden zijn, is het bwb mixte ook terug te vinden in Wallonië en Noord-Frankrijk.

Die verspreiding over verschillende gebieden zorgt ervoor dat er toch sprake is van een behoorlijke populatie, hoewel er een duidelijk verschil is in fokdoel tussen de verschillende regio’s. Tijd voor een verdiepingsslag van dit ras.
Hoeve in de zon
Die maken we op ‘Hoe…

lees meer ›

Sterkoe bij familie Colaert te Keiem

Koe 1990 was steeds een onopvallende koe tussen de 75 melkkoeien op het bedrijf van Pol, Greet en zoon Axel Colaert. Ze is nooit als eerste of als laatste in de melkput, maar heeft wel een eigen wil en een sterk karakter. Haar productiekwaliteiten sprongen wel in beeld en steeds werd getracht nafok uit haar te bekomen.  

Met een met 85 punten ingeschreven Berninidochter en een 82 punten Casual geeft ze een fraai exterieur door. Maar ook de productiegenen weet ze vlot door te geven. Dat doet het beste verhopen voor haar Oakdochter die nog in de opfok zit, maar over e…

lees meer ›

Terugblik op districtswebinar met levensduurspecialist Jos Knoef

Ter vervanging van de fysieke bijeenkomsten die in deze periode normaal plaatsvinden, organiseerde het district een webinar op 10 februari jl. Naast de actualiteiten en verkiezingen stond het webinar in het teken van een hoge levensproductie. Studiogast Jos Knoef vertelde er uitgebreid en in alle bescheidenheid met welke passie en geduld ondertussen 82 koeien bij hem de status honderdtonner bereikten.
Actualiteiten
Wanda Verdonck, bestuurder in district Noordoost-Vlaanderen, praatte het webinar aan elkaar. Bij aanvang werd stilgestaan bij een aantal bijzondere presta…

lees meer ›

December 3293 eerste Sterkoe 3 in Vlaanderen

Ze is vijftien jaar oud, maar dartelt volgens melkveehouder Marc Dehouck nog rond als een jong kalf. Ruim een jaar na de introductie van het predicaat sterkoe in Vlaanderen is December 3293 de eerste koe die drie sterren achter haar naam heeft gekregen.

Net na haar vijftiende verjaardag werd de dochter van de stier Doolhof December door de stamboekinspecteur ingeschreven met 88 punten voor algemeen voorkomen, waaronder 87 punten voor uier en 88 punten voor benen. Daarbij realiseerde ze over tien afgesloten lijsten een gemiddelde lactatiewaarde van 107. Hiermee vold…

lees meer ›

Met bewezen genetica naar 10.000 kg vet en eiwit

Eind oktober passeerde ze de mijlpaal van 10.000 kg vet en eiwit, Rivanhoe van Marcel Heylen uit Geel. De Jestherdochter dikte haar levensproductie aan tot ruim 140.000 kg melk en de 10.000 kg vet en eiwit. Na de beroemde Talentdochter Qase is ze de tweede koe op het bedrijf die deze kaap rondt.

En óf Marcel er blij mee is. ‘Vooral omdat deze koe nooit aandacht vroeg’, geeft hij aan. ‘Ze werd nog nooit bekapt en één keertje hebben we haar moeten behandelen voor een uierontsteking.’ Rivanhoe betekent duidelijk wat voor haar eigenaar. En dat deed ze al van bij de star…

lees meer ›