District 02: Noord-Nederland

Kalverkeuringen starten weer op

KOC Jongleven
Op zaterdag 4 september organiseert KOC Jongleven de jongveekeuring in Kallenkote.

De keuring wordt onderverdeeld in leeftijdscategorieën van de deelnemers. Zo is er de mini-keuring, voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar, met een kalf van maximaal 10 weken. Er wordt een winnaar uitgekozen op het mooiste geheel van kind en kalf.

De kalverkeuring is voor kinderen vanaf 7 jaar. Het kalf moet tussen de 6 en 12 maanden oud zijn. De kalveren worden gejureerd op drie onderdelen: exterieur, toilet en voorbrengen.
Dit jaar wordt er bij voldoende opgave oo…

lees meer ›

Competitie ‘Beste boerenmelkkoe’ van Flevoland

De provincie Flevoland zoekt de beste boerenmelkkoe. Ook wordt er een vervolg gegeven aan de opgave beste boerenpink van alweer 2019. Deze kon in 2020 vanwege de pandemie niet als vaars worden beoordeeld, maar zal straks wel als tweedekalfs bekeken worden.

De beste boerenmelkkoe van Flevoland, heeft u hem misschien op uw bedrijf? Alle rassen mogen deelnemen, wel moet de koe minimaal derdekalfs zijn. Als jury treden op Ben Knoef en Klaas Wietsma.
Drie klasses
De koeien worden ingedeeld in drie klasses, te weten: A. de derde- en vierdekalfskoeien, B. de vijf- en zes…

lees meer ›

Koepon Goldchip Feikje: Sterkoe 1

Onlangs wist de negenjarige Koepon Goldchip Feikje haar exterieurscore te verhogen naar AV-91. In combinatie met haar productiecijfers bereikte ze hiermee het predicaat Sterkoe 1.

Ze heeft inmiddels 94.148 liter melk op de teller en ze is vijfdekalfs, maar ze straalt nog veel jeugd uit, aldus bedrijfsinspecteur Frank Winter. Samen met collega Jacco Posthumus bezocht hij Veebedrijf Koepon in Garnwerd om Feikje opnieuw in te schrijven.
Geweldige uier
Frank en Jacco waren onder de indruk. Frank: ‘Ze is gemiddeld qua maat, maar heel best in balans en voorzien van veel…

lees meer ›

Aangekochte Anita rustig naar drie sterren

‘Ze is rustig, maar nog duidelijk de baas in de stal’, vertelt René Jelsma uit het Friese Jubbega over de 15-jarige koe Anita 31. ‘Zo gaat dat met bazen. Die hoeven niet te vechten voor hun plekje’, aldus de veehouder, die samen met zijn broer Arjen een bedrijf beheert met 200 melkkoeien en 130 stuks jongvee op 110 hectare land. In 2008 kochten de gebroeders Jelsma een koppel koeien van een stoppende veehouder uit het Brabantse Velp. Onder hen de vaars Anita 31. ‘We hebben geen idee wie haar vader is, maar op papier heeft ze wat mrij-bloed’, vertelt René.
Kers op de t…

lees meer ›

Kalverkeuringen starten weer op

Traditioneel vinden in september verschillende kalverkeuringen plaats in Friesland en de kop van Overijssel.
Videokeuring Keallefokklub De Twaling
In navolging van vorig jaar organiseert Keallefokklub De Twaling ook dit jaar weer een videokeuring. De inschrijving is geopend voor bedrijven uit de gemeente Sûd-West Fryslân en De Fryske Marren. Nieuw dit jaar is dat er naast de kalveren ook pinken mee mogen doen. Ook is de maximale leeftijd van de voorbrenger verhoogd naar 25 jaar. Het kalf of de pink moet geboren zijn tussen 1 oktober 2019 en 1 februari 2021. Er zijn p…

lees meer ›