Bedrijfsinspectie

Herre Kuiper prolongeert titel op NK veebeoordelen

Herre Kuiper uit het Friese Elahuizen is voor het tweede jaar op rij Nederlands kampioen veebeoordelen geworden. Kuiper schreef ook in 2018 al het NK veebeoordelen op zijn naam.

De winnaar ging na de ochtendronde, waarin twee rubrieken op volgorde moesten worden gezet – al aan kop en breidde deze voorsprong in de middagronde verder uit.
Maximale score voor toelichting
Zo kreeg Kuiper – net als vorig jaar en in 2018 – de maximale score van 100 punten voor de mondelinge toelichting van zijn plaatsing. Op de tweede plaats eindigde Freek van Eck uit Sc…

lees meer ›

We zijn begonnen! Veebeoordelen met Young CRV

Ben jij erbij? Meld je aan …
Wat is er mooier dan op een mooie zomeravond samen met jonge boeren en boerinnen over koeien te praten en te leren koeien waarderen? Juist! En het is nog gezellig ook.

In de maanden augustus, september en oktober organiseert Young CRV in Nederland en Vlaanderen instructielessen veebeoordelen. Deze lessen zijn bedoeld voor beginners én gevorderden.

De bijeenkomsten zijn veelal in de avond en worden gehouden in heel Nederland en Vlaanderen.
Check hier de agenda!

 

 

 

lees meer ›

Uniformering in het keuren van jerseys

Het kleine ras – in omvang en verschijning – jersey maakt al enige jaren een relatief sterke groei door. Afgelopen boekjaar waren er 2.300 eerste inseminaties meer dan vorig jaar. De bedrijfsinspecteurs van Coöperatie CRV organiseerden daarom een uniformerings-sessie speciaal voor dit ras.

Niet alleen bij de bedrijfsinspecteurs leefde de wens voor een uniformerings-bijeenkomst. Ook een aantal jerseyfokkers hadden dit te kennen gegeven.

Het aantal inspecties van jerseykoeien bedroeg de afgelopen vijf jaar:

225 koeien met 100% jerseybloed
1.000 koeien met m…

lees meer ›

Inspecteurs bijgepraat op de tweedaagse

Het inspecteurkorps, onder leiding van hoofdinspecteur Addy Moree, sloot onlangs een boeiende tweedaagse af. Traditiegetrouw vindt deze tweedaagse plaats op landgoed De Barendonk in Beers, in nauwe samenwerking met Barendonk Holsteins van de familie Hermanussen.

De tweedaagse kende een afwisselend programma, met praktijk en theorie en een prettige kennismaking met de nieuwe directie van CRV.
Fokdoelen
Het geven van een stieradvies behoort niet tot de taken van de bedrijfsinspecteurs. Adviezen over fokdoelen wel. Daaruit ontstond tijdens de tweedaagse een boeiende …

lees meer ›

Veebeoordelen: hobby of noodzaak?

Koeien kijken en beoordelen om de kwaliteit te kunnen inschatten. Is het hobby of noodzaak? Zeg jij het maar. Vroeger was het de enige manier, tegenwoordig hebben we ook data. Maar nog altijd is het doel gelijk: kwaliteit inschatten zodat je je beste koeien kunt onderscheiden. Immers, het exterieur staat ten dienste van de koeprestaties.

Samen naar koeien kijken is niet alleen leuk. Het benoemen van wat je ziet en erover discussiëren geeft inzicht. Dat inzicht is van belang voor juryleden op de keuringen en stamboekinspecteurs voor het vastleggen van data. Maar dit …

lees meer ›