Inspecteurs bijgepraat op de tweedaagse

12
nov
2021
0
Reacties
Het korps bedrijfsinspecteurs: V.l.n.r.: Hielke van der Gaast, Renger Geurts, Nico Geraedts, Engbert Jan Ruitenberg, Addy Moree, Erik Nijenhuis, Marc Kouwenberg, Kees Ruijter, Mieke Vander Schueren, Daniel Vermeire, Frank Winter, Leo Teunis, Jacco Posthumus, Frans Tijs, Jan van Weerdenburg

Het inspecteurkorps, onder leiding van hoofdinspecteur Addy Moree, sloot onlangs een boeiende tweedaagse af. Traditiegetrouw vindt deze tweedaagse plaats op landgoed De Barendonk in Beers, in nauwe samenwerking met Barendonk Holsteins van de familie Hermanussen.

De tweedaagse kende een afwisselend programma, met praktijk en theorie en een prettige kennismaking met de nieuwe directie van CRV.

Fokdoelen

Het geven van een stieradvies behoort niet tot de taken van de bedrijfsinspecteurs. Adviezen over fokdoelen wel. Daaruit ontstond tijdens de tweedaagse een boeiende dialoog over de inwegingen in het Stier Advies Programma (SAP). De aandacht voor exterieur wordt in het SAP verhoogd. Bijvoorbeeld voor het kenmerk Hoogtemaat, dat beoordeeld moet worden (in de juiste verhoudingen) met de kenmerken Voorhand, Inhoud en de capaciteit van de koe.

Koesignalen

Eveneens op de agenda: een cursus Koesignalen van dierenarts Joep Driessen. De inspecteurs hadden zich via een onlinecursus voorbereidt. Op Barendonk werden de praktische sessies gevolgd. Een leerzaam traject waarin de inspecteurs getraind werden om koesignalen op te vangen. Koeien zenden continu signalen uit en geven zo veel informatie over hun gezondheid, welzijn, voeding en productie. Dit sluit perfect aan bij de meerwaarde van de inspecteurs, die niet alleen als taak hebben om de koeien correct in te schrijven, maar ook om veehouders objectief te adviseren over de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling en de prestaties van vaarzen en koeien.

Uniformering

Regelmatig vindt uniformering plaats, zowel in de praktijk als via individuele analyses per inspecteur. Na zo’n analyse komen de inspecteurs bij elkaar voor een gezamenlijke, praktische afstemming. Een boeiend en leerzaam onderdeel, ook op de tweedaagse. Tussen de bedrijven door was er natuurlijk veel interactie, wat het teamgevoel altijd weer versterkt. Op alle vlakken is het team weer bijgepraat en op stoom voor een nieuwe ronde bedrijfsinspecties.

Wilt u meer informatie over bedrijfsinspectie?
Klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *