Algemeen

Stamboek steunt beheersen van inteelt

categorie Algemeen

Inteelt beheersen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van veehouders en fokkerijorganisaties. Het stamboek ondersteunt hen hierbij door inzicht te geven in de inteeltontwikkeling binnen rassen. En met de berekening van kengetallen die verwante paringen helpen voorkomen.

Inteelt ligt in de fokkerij altijd op de loer en krijgt daarom veel aandacht van wetenschappers, stamboekbestuurders en foktechnici. In deze serie leggen ze uit wat zij doen om inteelt te beperken.

Als erkende stamboekorganisat…

lees meer ›

Wetenschap waakt over inteelt

categorie Algemeen

Inteelt is een bedreiging voor de vitaliteit van een koeienpopulatie, maar ligt in een fokprogramma altijd op de loer. De Coöperatie CRV volgt de ontwikkeling van de inteeltgraad in diverse rassen nauwgezet. Waakzaamheid is geboden, maar tot nu toe blijken negatieve effecten beperkt.

Inteelt ligt in de fokkerij altijd op de loer en krijgt daarom veel aandacht van wetenschappers, stamboekbestuurders en foktechnici. In deze serie leggen ze uit wat zij doen om inteelt te beperken.

Genetische vooruitga…

lees meer ›

Vruchtbaar fokken op vruchtbaarheid

categorie Algemeen

Een sterk op productie gerichte fokkerij vertaalde zich tot vijftien jaar geleden in een teruglopende vruchtbaarheid. Met de opname van  vruchtbaarheid in de NVI is de negatieve trend gekeerd.

De Coöperatie CRV gaat weer met de leden in gesprek over het fokdoel. De uitkomsten kunnen aanleiding zijn om nieuwe kenmerken te ontwikkelen, de keuringsstandaard aan te passen of de formule voor de NVI te actualiseren. In deze serie tonen we de resultaten van het fokbeleid en volgen we de discussie.

Uit…

lees meer ›

Deelnemers aan bedrijfsinspectie halen hoger economisch jaarresultaat

categorie Algemeen

Veehouders die deelnemen aan bedrijfsinspectie, halen gemiddeld een aanzienlijk hoger economisch jaarresultaat dan veehouders die hun vaarzen niet door de stamboekinspecteur laten inschrijven. Dit komt naar voren uit een analyse van de jaarstatistieken van de Coöperatie CRV.

In het boekjaar 2019-2020 realiseerden de Nederlandse stamboekkoeien een rollend jaargemiddelde van 9.203 kg met 4,40% vet en 3,60% eiwit, goed voor 736 kilo vet en eiwit en een economisch jaarresultaat (ejr) van 2.111 euro.

De resultaten op de 4.950 bedrijven die deelnemen aan mpr en regelma…

lees meer ›

Jeroom, exponent van Vlaamse fokdoel

Het Belgisch-witblauwfokbedrijf ‘Van het Vinkenhof’ heeft de voorbije jaren via zijn mannelijke genetica – Goveur, Igor en Jeroom – een stempel gedrukt op veel vleesveebedrijven in Vlaanderen. Een van hun meest recente ki-stieren in het CRV-aanbod is Jeroom van het Vinkenhof.

Deze Vlaamse stier, gefokt bij Erik Vandewalle uit Eernegem, heeft met vader Herald en moedervader Heros du Peroy een vrij breed inzetbaar profiel. In zijn afstamming vinden we ook Cervetta van het Vinkenhof terug. Deze Elandochter was in januari 2015 nog te bekijken op de CRV-stand tijdens Agr…

lees meer ›