District 06: Centraal-Nederland

Fokveedagen Apeldoorn en Oldebroek gaan voor videokeuring

De organisaties van de Veluwse fokveedagen in Apeldoorn en Oldebroek hebben besloten om dit jaar geen fokveedag en kalverkeuring te houden op hun terreinen gezien de coronamaatregelen.

Om de inzenders dit jaar toch in de gelegenheid te stellen hun beste dieren te showen kiezen beide organisaties voor een videokeuring.
Opnamen voor Oldebroek
Voor Oldebroek worden opnamen gemaakt in de week van 17 augustus. Er gaan twee teams, bestaande uit een jurylid en videoman, op pad. De roodbonte en zwartbonte koeien worden apart beoordeeld van het jongvee.

Opgave voor en i…

lees meer ›

Winnares Boerenmelkkoe-verkiezing krijgt tweede ster

De roodbonte Incasdochter Bea 12 van Melkveebedrijf ’t Wissel kreeg kort na haar 12e verjaardag het predicaat Sterkoe 2. Ze stond al eerder in de schijnwerpers, bijvoorbeeld toen ze vorig najaar de titel ‘Beste boerenmelkkoe van de Noord- en Oost-Veluwe’ binnensleepte.

 Tijdens de rondgang voor de verkiezing ‘Beste boerenmelkkoe van de Veluwe’ (oktober 2019) waren de juryleden zo onder de indruk van de ingeschreven honderdtonners dat ze spontaan voorstelden om een extra rubriek toe te voegen. Die klasse werd gewonnen door Bea 12 van Melkveebedrijf ’t Wissel uit Noor…

lees meer ›

Moeder en dochter samen drie sterren

Bij de familie De Wit in Werkhoven werden onlangs twee koeien Sterkoe. Het betreft moeder en dochter. Beide presteren uitstekend, maar op basis van leeftijd ontving de dochter één ster en de moeder twee sterren. Dat maakt samen een driesterrenkoppel.

Uit de Rienafamilie van de familie De Wit uit Werkhoven mogen sinds kort twee koeien zich sterkoe noemen. De reputatie van deze hoogproductieve en duurzame familie wordt door moeder en dochter dubbel en dwars bevestigd.
Moeder Riena 1275
De Mascoldochter Riena 1275 is geboren uit een Addisonmoeder met een levensproduc…

lees meer ›

Ondanks mkz een sterkoe uit oude veestapel

Jannie 55 mocht onlangs het predicaat sterkoe 1 in ontvangst nemen. Dat is al een mooie prestatie, maar dit was ook nog eens een hele bijzondere. De mkz-crisis noopte de familie Warning om in 2001 de Janniefamilie te ruimen. Enkele familieleden wisten echter de dans te ontspringen …

Twintig jaar geleden, in 2000, verkocht de familie Warning uit Wapenveld twee roodbonte graskalveren aan een hobbyboer. Enkele maanden later moest de complete veestapel geruimd worden vanwege mond-en-klauwzeer.
Geluk
Toen het bedrijf in september 2001 weer mocht opstarten, werd onmidde…

lees meer ›

Geslaagde districtsbijeenkomsten voorjaar 2020

In district Centraal-Nederland werden vier districtsbijeenkomsten georganiseerd. Drie bijeenkomsten werden gekoppeld aan een bedrijfsbezoek en een bijeenkomst was een avondbijeenkomst. Het districtsbestuur kijkt tevreden terug.

Op de bijeenkomsten lichtte hoofdbestuurder Gert-Jan Verploeg de strategie en de jaarcijfers van CRV toe. De jongerenraad hield   een enquête om gegevens te krijgen voor de jaaropdracht.
Fokkerij en economie
De eerste bijeenkomst in het district was bij het Eastlandbedrijf van de familie Oosterink in Angeren (zie foto). Fokkerij en economie…

lees meer ›