Survival of the fittest – Ledendag Oost- en Centraal-Nederland

11
jul
2022
0
Reacties
Caroline van der Plas was een van inspirerende sprekers op de gezamenlijke Ledendag van de districten Oost- en Centraal-Nederland

Wat een opkomst op de ledendag van de districten Oost- en Centraal-Nederland. Ruim 250 leden mochten we in De Apenheul in Apeldoorn ontvangen op vrijdag 10 juni.
‘Survival of the fittest’ was het thema en dat is nu actueler dan ooit. Drie interessante sprekers, veel gelegenheid om (eindelijk weer) met elkaar bij te praten en om een rondje door de Apenheul te lopen. Kortom, een mooie en leerzame dag.

Hoe overleeft een koe

Als eerste nam Tonnie Vissers, specialist veestapelmanagement bij CRV, ons mee in ‘hoe overleeft een koe’. Gezondheid (klauw-, uiergezondheid en vruchtbaarheid) en efficiëntie (productie, levensduur en voerefficiëntie) zijn hierbij de bouwstenen. Zo zijn alle kenmerken de afgelopen jaren verbeterd en wordt de levensduur steeds hoger. En dat is zeker een solide basis voor de 40.000 honderdtonners die de afgelopen 30 jaar zijn gehuldigd… en iedere dag komen er 7 stuks bij.
Uitsmijter van de ochtend: ‘De beste koe, de fittest cow, vind je in Nederland!’.

Hoe kan je fit blijven

Vervolgens legde Paulien Hogenkamp van Hogenkamp Agrarische Coaching uit ‘hoe je fit kan blijven in deze omgeving’. En zijn er overeenkomsten te vinden tussen de bouwstenen van CRV en de gezondheid van de mens; bijvoorbeeld levensduur, vruchtbaarheid, klauwgezondheid. Iedereen heeft hier vast een beeld bij. Paulien gaf aan dat er balans gevonden moet worden tussen werk (voeden van monden) – fysiek (goed voor jezelf zorgen) – sociaal (contacten onderhouden) en intellect (ruime blik houden). Dit tekende ze uit in de vorm van een vlieger. ‘Zorg dat je vlieger blijft vliegen’, aldus Paulien.

Blijf volhouden

Heel vereerd waren we met de komst van Caroline van der Plas en Femke Wiersma van BBB. Femke (nummer twee op de lijst van de BBB) kent u als oud-columniste van De Boerin en Caroline behoeft geen verdere introductie.
Naast alle zorgen over stikstof wil Caroline ons vooral hoop meegeven. Om aan te sluiten bij het thema: ‘Heb een lange adem, blijf volhouden en doorgaan en blijf richting de burger je eerlijke verhaal vertellen. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat maar vele druppels maken de plaat wel minder gloeiend’.
Verder nodigde ze de sector uit om meer met elkaar te gaan samenwerken. Want de hele sector ligt op onze tafel bij het bord (plakje kaas, ham, brood, fruit, melk en noem maar op). Ook gaf ze ons het woord ‘verbrandnetelisering van Nederland’ mee. Genoeg stof om over na te denken voor de bezoekers.

Trots op de boer
Wat een enthousiasme, passie voor de sector en drive hebben we deze dag gezien bij de sprekers en bezoekers! Was u erbij? Bedankt voor uw komst! #Trotsopdeboer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *