Coöperatie

Bertha 35: van exportstal naar hoogste sterrenstatus

categorie Coöperatie

Eigenlijk was het de bedoeling dat Bertha 35 geëxporteerd zou worden. En eigenlijk waren vader en zoon Lourens en Harm Herrema helemaal niet op zoek naar pinken. Maar toen Harm de fraaie zwarte pink in de exportstal zag lopen, was hij direct verkocht.

‘We hadden in 2006 de stal verbouwd en waren op zoek naar een koppel koeien’, vertelt de veehouder uit het Friese dorp Boer. ‘We kregen een telefoontje van onze handelaar dat in een exportstal een koppel koeien klaarstond voor transport naar Portugal. Maar omdat er in Nederland blauwtong was uitgebroken, werd de order…

lees meer ›

Sterkoe 2: 9169 V.h. Gheysenhof – Dirk Devreese, Zevekote

Honderdtonner was ze reeds in 2018, maar met haar fraaie voorkomen op dertienjarige leeftijd en uitstekende productielijsten krijgt 9169 V.h. Gheysenhof welverdiend het predicaat Sterkoe 2.

‘Het is een sterke, robuuste koe. Dominant in de stal, maar tegelijk ook aanhankelijk. Het is altijd een zeer productieve koe geweest zonder problemen. Kortom: een aangename werkkoe’, vertelt haar eigenaar Dirk Devreede uit Zevekote.
Honderdtonner
Helaas raakt ze niet meer drachtig en komt er met ruim 118.000 kg melk toch een eind aan haar verhaal. Koeien die lang meegaan, daar…

lees meer ›

Sterkoe 1: Griet – Luc en Thomas Boeten, Leffinge

Griet, van Luc en Thomas Boeten uit Leffinge, valt niet op, behalve in haar prestaties. Sinds kort mag zij zich Sterkoe 1 noemen.

Op het bedrijf van Luc en Thomas Boeten is Griet een zeer onopvallende koe. ‘Ze is niet de grootste of dominantste van de kudde, maar wel een koe die zeer goed functioneert in onze stal. Griet is voor ons de ideale robotkoe met sterke en correcte benen met een prima robotuier. Ze komt altijd op tijd naar de robot en laat zich mooi uitmelken. Kortom een koe waaraan weinig werk aan is, vertelt Thomas met veel passie.
Persistentie
‘Griet b…

lees meer ›

Sterkoe 1: Amanda van het Groot-Kameroen – Peter Delputte, Diksmuide

‘Eigenlijk had ik helemaal niet in de gaten dat ik een koe op stal had die in aanmerking zou kunnen komen voor het predicaat Sterkoe’, bekent melkveehouder Peter Delputte uit Diksmuide. ‘Ik vond het al heel mooi dat Amanda honderdtonner was geworden.’

‘Amanda is een onopvallende koe in mijn stal met 90 koeien. Problemen had ik nooit met haar’, vertelt de veehouder over de bijna 11-jarige dochter van de Italiaanse stier Benares.
91 benen
Het was de stamboekinspecteur van CRV die Delputte wees op de mogelijkheid om Amanda over te laten punten. Daarbij werd haar scor…

lees meer ›

Uitslag boerenmelkkoe verkiezing Gelderland Zuid

De uitslag van de boerenmelkkoe verkiezing Gelderland Zuid, wordt vrijdagavond 25 september om 20.30 uur bekend gemaakt.

Samen met de juryleden Arnold van Dee en Albert van Egdom heeft Harrie van Leeuwen (Veeteelt) de prijsuitreiking op video vastgelegd. Geen gezellige slotavond, maar wel een verrassende video die is te zien via de link op YouTube.
Let op: deze link werkt pas vrijdagavond 25-9 vanaf 20.30 uur.

Ontknoping

Log in om 20.30 uur via de link en volg de ontknoping van de top-3 in de drie rubrieken. De catalogus met deelnemende koeien met toelichtin…

lees meer ›