Coöperatie

Herre Kuiper prolongeert titel op NK veebeoordelen

Herre Kuiper uit het Friese Elahuizen is voor het tweede jaar op rij Nederlands kampioen veebeoordelen geworden. Kuiper schreef ook in 2018 al het NK veebeoordelen op zijn naam.

De winnaar ging na de ochtendronde, waarin twee rubrieken op volgorde moesten worden gezet – al aan kop en breidde deze voorsprong in de middagronde verder uit.
Maximale score voor toelichting
Zo kreeg Kuiper – net als vorig jaar en in 2018 – de maximale score van 100 punten voor de mondelinge toelichting van zijn plaatsing. Op de tweede plaats eindigde Freek van Eck uit Sc…

lees meer ›

Toekomstboer Pieter: ‘De band met onze koeien is echt speciaal’

‘Van kinds af aan hielp heel het gezin altijd mee op de boerderij: mijn broer op de tractor, mijn zussen bij de poezen, geiten en konijnen, en ik tussen de koeien. Het was altijd leuk om mee te helpen bij de koeien. En dat is het nog steeds, vind ik, ook nu ik met mijn ouders het bedrijf heb en we dagelijks samenwerken. We kennen alle koeien persoonlijk. Vanaf een afstandje kunnen we zo zien welke koe het precies is die tochtig is of wat mankeert. Van elke koe weten we uit ons hoofd wat de afstamming is en hoe de productie is. De band met onze koeien is echt speciaal e…

lees meer ›

Consequent fokken en geluk bezorgen familie Luiten zes generaties op rij

Opvallen doen ze niet in de koppel van 150 koeien van Erik, Jolanda en Dennis Luiten. Marijke, Marije, Marja, Mickey en Milou zijn stuk voor stuk dieren die iedere dag probleemloos en onopvallend hun werk doen. Maar als vijftal tekenen ze wel voor een bijzondere prestatie. Samen met het kalfje Merle vormen ze een doorlopende familielijn van zes opeenvolgende generaties op het melkveebedrijf in Aalten.

Extra bijzonder: Merle werd geboren op 23 mei van dit jaar, tien jaar en een paar dagen nadat haar bet-bet overgrootmoeder het levenslicht zag. Dat betekent dat elke g…

lees meer ›

Drie sterren en 166.000 kg melk voor bescheiden Johanna 61

Met een hoogtemaat van 1 meter 40 is de vijftienjarige Prins Holsteins Johanna 61 de kleinste koe in de stal van de familie Prins in Hasselt. ‘Maar ze is breed en diep waardoor ze veel kan vreten en heel gemakkelijk veel melk geeft’, vertelt Rutger Prins over de dochter van de stier Skalsumer Jorryn.

Johanna 61 kreeg onlangs 88 punten voor algemeen voorkomen en in combinatie met een gemiddelde lactatiewaarde van 119 over elf afgesloten lijsten behaalde ze daarmee met lof het predicaat sterkoe 3. Extra glans heeft dit predictaat door de  levensproductie die Johanna …

lees meer ›

Nieuwsbericht fokwaardeschatting augustus 2022

categorie Fokwaarden

Verwantschapsgraad
Vanaf de fokwaardepublicatie van augustus 2022 worden ook de verwantschapsgraden voor Jersey en Montbeliarde getoond in Stierzoeken. Daarnaast wordt alleen de verwantschapsgraad bepaald voor stieren die jonger zijn dan 20 jaar.

 
Interbull nieuws

Denemarken, Zweden, Finland hebben in de fokwaardeschatting voor geboortekenmerken een aanpassing gedaan voor het berekenen van het aantal effectieve dochters, wat een daling in de betrouwbaarheid veroorzaakt.
Spanje heeft hun fokwaardeschatting voor geboortekenmerken aangepast. Spanje gebr…

lees meer ›