Peekje met het korte staartje werd sterkoe met lange levensduur

28
mei
2024
0
Reacties

Het was een zonnige zondag in de winter van 2009 toen Peekje 26 in het Brabantse Bladel het levenslicht zag. Jurgen Veron weet het nog goed. Direct na de geboorte stapte moeder Peekje op het staartje van haar kalf en het dier moest daardoor de rest van haar leven een deel van haar staart missen.

Vijftien jaar later boert Veron samen met zijn vriendin Agaath Timmerman in het Groningse Overschild en is Peekje met het korte staatje een krasse oude koe geworden met drie sterren achter haar naam. ‘In 2012 hebben we ons bedrijf vrijwillig verplaatst van de intensieve Brabantse Kempen naar de ruimte in Groningen. Peekje had toen twee keer gekalfd en heeft die verhuizing prima doorstaan’ , vertelt de veehouder.

De maatschap Veron melkt inmiddels 170 koeien met een rollend jaargemiddelde van rond de 9.000 kg melk met 4,80% vet en 3,80% eiwit. ‘Onze koeien moeten het doen met veel ruwvoer en ook een deel van het krachtvoer telen we zelf in de vorm van tarwe en voederbieten. We streven niet naar de allerhoogste melkproductie maar de koeien compenseren dit met hoge gehaltes’, legt Veron uit.

Peekje 26 past perfect in het ideaalplaatje van de veehouder. De dochter van de proefstier Etazon Claroen produceerde in haar leven tot nu toe ruim 125.000 kg melk met 5,30% vet en 3,61% eiwit. Door deze hoge gehaltes werd ze al snel nadat ze de 100.000 kg melk volmaakte ook tientonner. ‘Ik heb Peekje altijd onze meest ideale boerenkoe genoemd en dat bewijst ze nu ook’, constateert haar eigenaar. ‘Ze is een fijne koe om mee te werken, is niet te groot en heeft een passende breedte in de voorhand. Daarbij is ze heel compleet met een solide uier en ze staat mooi vierkant op de poten.’

Dat zag ook de stamboekinspecteur die Peekje als 15-jarige inschreef met 89 frame, 88 type, 85 uier, 85 beenwerk en 86 punten algemeen voorkomen. Dat is vijf punten meer dan als vaars en ruimschoots voldoende voor het bijzondere predicaat sterkoe 3. Veron heeft besloten Peekje niet nog een keer te laten kalven. Ze is nu oudmelkt en de geboren Brabantse mag deze zomer onder de Groningse zon gaan genieten van haar pensioen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *