District 03: Noordoost-Nederland

Zeven honderdtonners in één mpr voor maatschap Mooijman

De meest recente melkcontrole leverde voor de familie Mooijman in het Groningse Westerwijtwerd in één keer zeven honderdtonners op.

Eerder dit jaar overschreden ook al drie koeien deze mijlpaal wat het totaal aantal honderdtonners op het Groningse bedrijf op 37 brengt. Daarvan maakten er tot nu toe negen ook de tien ton vet en eiwit vol. ‘Tussen de 150 melkkoeien lopen nu 15 honderdtonners. En met een beetje geluk komen er daar in bij de volgende melkcontrole nog twee bij’, vertelt Wim Mooijman die boert samen met zijn vrouw Suzan en ouders Ton en Magda.
Nummer 3 i…

lees meer ›

Aangekochte veestapel levert familie Hoogeveen vier honderdtonners

Veehouders Martie en Linie Hoogeveen uit Vledderveen hadden zich al verzoend met het idee dat ze geen opvolger zouden hebben voor hun melkveebedrijf met 35 koeien. Totdat zoon Wijtze in 2009 aangaf toch boer te willen worden.

Nu melkt de familie in een nieuwe stal en op een nieuwe locatie bijna 150 koeien. En sinds 1 mei heeft Wijtze het bedrijf van zijn ouders overgenomen.
Hele veestapel gekocht
‘Om de nieuwe stal direct goed te benutten hebben we verschillende koppels koeien aangekocht’, vertelt Martie. ‘Zo kwamen we ook in contact met Tonnie de Vries uit Kuinr…

lees meer ›

Mogelijk toch een jongveekeuring KOC Rouveen/Staphorst

Ondanks de onzekerheid vanwege corona, is het bestuur van jongveekeuring KOC Rouveen/Staphorst toch gestart met de voorbereidingen van een jongveekeuring. Er is gekeken hoe de keuring eruit kan komen te zien, mocht deze doorgang vinden. De jaarlijkse jongveekeuring van KOC Rouveen/Staphorst is gepland op zaterdag 19 september 2020.

De afgelopen jaren namen zo’n 75 dieren deel aan de jongveekeuring. Dit kon prima dankzij de tenten achter de schuur. Echter, anderhalve meter kan in deze vorm niet gegarandeerd worden. De organisatie heeft bekeken en overwogen en men hee…

lees meer ›

Dronefilmpje van tientonner in Blijham

In 2018 overschreden op het bedrijf van Elly, Bennie en Mathijs Meijer uit Blijham maar liefst zes koeien de grens van 100.000 kg melk. Vijf van de zes waren dochters van de eigengefokte stier Lodiekerboy 7. Deze Shottlezoon komt uit een Kianmoeder en een Slogangrootmoeder.

In april dit jaar wist Mien 1735 (v. Lodiekerboy 7) op 12-jarige leeftijd als eerste ook de grens van 10.000 kg vet en eiwit te behalen. Dit vond de familie Meijer zo bijzonder dat Mathijs Meijer een mooie foto maakte én een fraai dronefilmpje van Mien 1735. In totaal heeft de familie Meijer nu 4…

lees meer ›

Drie sterren voor duurzame Dora’s

Van sterallures willen Job en Yolanda Postma niets weten. Maar gepast trots zijn ze wel op hun twee duurzame Dora’s, die onlangs beide tegelijkertijd het bijzondere predicaat sterkoe 3 ontvingen. ‘Dit voelt als een schouderklopje. En dat kunnen we wel gebruiken in deze onzekere tijd’, verwoordt Yolanda de gevoelens van de veehouders uit het Groningse Zevenhuizen.

Om voor het predicaat sterkoe 3 in aanmerking te komen moeten koeien op een leeftijd van minimaal 15 jaar worden ingeschreven met ten minste 85 punten voor algemeen voorkomen en 85 punten voor uier. Daarbij…

lees meer ›