Handige Wijntje 35 krijgt drie sterren

13
jan
2023
0
Reacties

‘Voor ons is Wijntje 35 de ideale koe’, vertelt Anjo Bom die samen met zijn vrouw Janneke, zonen Herbert en Jos en schoondochter Laura 400 koeien in het Drentse Emmer-Compascuum melkt. ‘Ik zou niks aan haar willen verbeteren.’ De veehouder vertelt dat de Sterkoe 3, die een levensproductie van 163.340 kilogram melk heeft, heel goed ‘in elkaar zit’. ‘Het is een complete koe.’

Wijntje 35 (v. Mascol) staat sinds 2017 in de stal van Melkveebedrijf Mts. Bom-Wessels. De veehouders kochten haar toen samen met een aantal andere koeien aan van de familie Kroneman uit ’t Harde. Ze was met een leeftijd van tien jaar al relatief oud. ‘Eerder werd ze bij ons al tientonner en honderdtonner en nu kreeg ze ook nog het predicaat Sterkoe 3’, vertelt Bom. Ook een aantal andere van de aangekochte koeien hebben de 100.000 kilogram melk gehaald. ‘Het zijn beste koeien’, stelt de veehouder.

De primeur
In totaal heeft de Familie Bom-Wessels al zestien honderdtonners gehad, maar een Sterkoe 3 stond nog niet eerder in de stal. ‘Een driesterren koe is echt een uitzondering’, stelt Bom. Wijntje 35 werd onlangs ingeschreven met 88 punten voor algemeen voorkomen en behaalde tot nu toe een melkproductie van 163.340 kilogram met 3,74 procent vet en 3,36 procent eiwit over elf lijsten. 

Ondanks haar leeftijd loopt Wijntje 35 er nog steeds mooi bij. ‘Na al die jaren is de uier nog steeds boven de hak en de spenen staan er recht onder. Doordat de uier goed in balans is, is ze fijn te melken’, licht hij toe. Niet zo gek dat de koe 90 punten voor uier kreeg. Met een hoogtemaat van 153 centimeter is de koe niet klein, maar ook zeker niet groot. ‘Dit vind ik een prima maat, groot zat’, stelt Bom.

Als je de zwartbonte koe ziet lopen valt ze, naast haar goede exterieur, volgens de veehouder niet meteen op. ‘Ze is een hele rustige koe’, licht hij toe. Ook is ze erg handig. ‘Ze doet geen domme dingen. Als iets niet kan, dan wacht ze wel’, zegt Bom.

Tweeling
De koe heeft een lastige periode achter de rug. ‘De laatste keer was ze drachtig van een tweeling waarvan een kalf dood werd geboren. Daarna kreeg ze een dikke uierontsteking. Het heeft even geduurd, maar ze is er wel helemaal bovenop gekomen’, zegt de veehouder met opluchting. Wijntje 35 is in juli weer geïnsemineerd met de stier Kickoff. De dracht verloopt goed.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *