Pittige tante Elfriede 17 op weg naar derde predicaat

23
mrt
2023
0
Reacties

Onlangs kreeg honderdtonner Elfriede 17 een tweede predicaat op haar naam: Sterkoe 3. Ook het derde predicaat laat niet lang meer op zich wachten.

Met een gemiddelde lactatiewaarde van 110 over elf lijsten en 87 punten voor algemeen voorkomen kreeg de vijftienjarige Elfriede 17 (v. Survivor) drie sterren achter haar naam. ‘Het is een hele degelijke, onopvallende koe’, stelt melkveehouder Dries Zwakenberg over zijn eerste Sterkoe 3. Samen met zijn broer Bert en zoon Hans houdt Dries zo’n 150 melkkoeien en 100 stuks jongvee in Groningen.

Overal goed

‘Elfriede 17 is een hele complete koe. Ze scoort overal goed op’, vertelt de melkveehouder. De koe werd op vijftienjarige leeftijd met 86 punten voor frame, 89 punten voor type, 88 punten voor uier, 85 punten voor beenwerk en 87 punten voor algemeen voorkomen ingeschreven. Zwakenberg is vooral te spreken over haar uier. ‘De uier hangt nog royaal boven de hakken. Er is totaal geen slijtage te zien’, licht hij toe. ‘Daarbij komt dat ze met een levensproductie van 127.421 kg super constant produceert met goede gehaltes van gemiddeld 4,23 procent vet en 3,48 procent eiwit. Ze heeft nooit een uitschieter naar beneden. Zonder op te vallen presteert ze jaar in jaar uit goed op een grasrantsoen. Dat is geweldig.’

Haar goede prestaties heeft de koe volgens de veehouder deels te danken aan haar afstamming en karakter. ‘Haar degelijke exterieur en pittige karakter hebben absoluut meegeholpen’, stelt hij. De veehouder vertelt dat Elfriede 17 een bazige koe is, al wordt dat wat minder nu ze ouder wordt. ‘In de melkstal komt ze tegenwoordig achteraan, maar als we haar in de stal willen pakken moeten we haar nog steeds achterna gaan. Ze is en blijft een pittige tante’, licht de Groninger toe.

Gaaf genoeg

Zwakenberg verwacht dat Elfriede 17 binnenkort naast de predicaten Sterkoe 3 en honderdtonner het predicaat tientonner krijgt. De koe hoeft nog maar minder dan 200 kg vet en eiwit te produceren. ‘Ook als ze niet drachtig wordt, kan ze dit halen. Ze zit nu nog op een dagproductie van zo’n 17 tot 18 liter’, stelt de melkveehouder trots.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *