Drie sterren en 166.000 kg melk voor bescheiden Johanna 61

28
sep
2022
0
Reacties

Met een hoogtemaat van 1 meter 40 is de vijftienjarige Prins Holsteins Johanna 61 de kleinste koe in de stal van de familie Prins in Hasselt. ‘Maar ze is breed en diep waardoor ze veel kan vreten en heel gemakkelijk veel melk geeft’, vertelt Rutger Prins over de dochter van de stier Skalsumer Jorryn.

Johanna 61 kreeg onlangs 88 punten voor algemeen voorkomen en in combinatie met een gemiddelde lactatiewaarde van 119 over elf afgesloten lijsten behaalde ze daarmee met lof het predicaat sterkoe 3. Extra glans heeft dit predictaat door de  levensproductie die Johanna 61 tot nu toe heeft gerealiseerd. Met een gemiddelde dagproductie van 39,3 kg melk produceerde ze in 4231 dagen al 166.466 kg melk met 4,17% vet en 3,57% eiwit. Daarmee staat ze nu al in de top tien van Nederlandse koeien met de hoogste levensproductie. En zoals ze er nu voorstaat kom daar nog wel wat bij. In haar twaalfde lijst produceert ze na 258 dagen nog 37 kg melk.

Johanna 61 is niet de enige opvallende oude koe in de stal van de familie Prins. Vorig jaar werd hun Kitty 256 (v. Wonderboy) al sterkoe drie en zij is inmiddels hard op weg neer een levensproductie van 150.000 kg melk. Daarnaast melken de Hasseltse veehouders nog een bijna 16-jarige Kiandochter met een levensproductie van ruim 153.000 kg melk.

‘Anders dan door haar enorme melkproductie valt Johanna 61 eigenlijk helemaal niet op’, vertelt Rutger die in een VOF met zijn vrouw Willeke en ouders Asje en Herma 180 koeien melkt. ‘In tegenstellig tot veel koeien die een hoge levensproductie halen, is ze beslist niet dominant. Ze is juist bescheiden, laat andere koeien vaak voorgaan en gaat zo drukte uit de weg. Ze is eigenlijk gewoon heel slim’, stelt de melkveehouder vast.

De kersverse sterkoe 3 dankt haar levensduur mede aan haar beste beenwerk waarvoor ze 89 punten kreeg. ‘De laatste jaren is de snelheid er wat uit maar ze gebruikt de benen nog heel goed en stapt nog krachtig door de stal’, constateert Rutger. De hoge gemiddelde dagproductie dankt Johanna mede aan haar zeer goede vruchtbaarheid. ‘Ze werd bijna altijd drachtig van de eerste inseminatie. De laatste jaren liet ik haar bewust wel eens wat langer gust maar de eerste zes lijsten realiseerde ze steeds een tussenkalftijd van ruim onder de 400 dagen’, vertelt hij.

‘In haar elfde lactatie insemineerde de veehouder Johanna met een jerseystier om er zeker van te zijn dat ze gemakkelijk af zou kalven. ‘Ze kalfde inderdaad niet zwaar maar wel van een tweeling. Maar ook deze keer kwamen de nageboortes er vlot af. En het is zelfs gelukt om haar nog weer drachtig te krijgen’, meldt Rutger. Met koeien van deze leeftijd weet je het natuurlijk nooit maar het lijkt er op dat de Johanna’s honger om veel melk te produceren nog niet is gestild.

FILMPJE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *