Beste boerenmelkkoe van Vlaanderen: editie 2021-2022

22
okt
2021
0
Reacties
duurzame koeien

Heeft u een bijzondere koe op stal? Eén die veel melk met goede gehalten produceert, een gezonde uier heeft en mede door een functioneel exterieur en goede gezondheid lang meegaat? Dan is deze dé koe uit uw stal om deel te nemen aan de verkiezing van de beste boerenmelkkoe van Vlaanderen, een initiatief van beide CRV-districten uit Vlaanderen. Staat de beste boerenmelkkoe van Vlaanderen bij u op stal?

Voor deze verkiezing zijn er drie categorieën: een categorie derde- en vierdekalfskoeien, een categorie vijfde- en zesdekalfs en een categorie vanaf zeven kalvingen. Per categorie kan slechts één dier aangemeld worden.

 

Beoordelingscriteria

Productie: kg vet + eiwit per dag en lw (lactatiewaarde)
Gezondheid: aantal celgetalverhogingen gedeeld door totaal aantal monsternames
Vruchtbaarheid: afkalfleeftijd vaars en tussenkalftijd
Exterieur: algemeen voorkomen

Nieuw is dat – zoals bij een meerkamp – op elk onderdeel punten te verdienen zijn waarbij als uitkomst de koe met het hoogste puntentotaal wint. Meer informatie vindt u in het reglement. Daarnaast kan u ook de score voor uw koe(ien) berekenen via de excelmodule. De informatie is terug te vinden op de koekaart.

 

Exterieur

Melkveeinspecteurs Daniël Vermeire (Vlaanderen West) en Nico Geraedts (Vlaanderen Oost) zullen vanaf 29 november alle koeien lineair beoordelen. Het actuele exterieur draagt dus bij tot de score. Eerdere beoordelingen gelden niet. De koeien worden graag proper voorgesteld, maar wassen en clippen is niet noodzakelijk. Showklaar maken wordt ten zeerste afgeraden. Te benadrukken valt dat het exterieur ook maar een onderdeel van deze competitie is.

 

Aanmelden koe(ien)

U kan uw koe aanmelden door het volledige levensnummer te mailen naar: Mario.Willen@crv4all.com.
Per categorie kan maximaal één dier aangemeld worden. U kan uw dier(en) aanmelden tot uiterlijk 15 november.
De voorwaarden voor deelname zijn erkende mpr en minimaal drie keer gekalfd. Uitgebreide informatie kan u terugvinden in het reglement.

 

Prijsuitreiking via webinar

Omdat we opnieuw opteren voor een verkiezing over heel Vlaanderen en iedereen toch de kans te kunnen geven om de slotavond mee te kunnen volgen, zal de prijsuitreiking opnieuw plaatsvinden via een webinar op vrijdag 17 december om 20.15 uur. U zal hiervoor een uitnodiging ontvangen waarbij u zich kan aanmelden. Tijdens deze prijsuitreiking zal u als toeschouwer ook een publiekskampioene aan kunnen duiden.

 

We zien uit naar uw opgave!
Met vriendelijke groeten,
CRV-districtsbesturen Vlaanderen
Medewerkers CRV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *