Terugblik webinar Zuidoost-Nederland

26
feb
2021
0
Reacties
Ingrid en Jos Knoef met Big Boukje 192 die in haar leven ruim 208.000 kg melk produceerde

Op donderdag 25 februari werd vanuit de CRV-studio in Arnhem het webinar van district Zuidoost-Nederland uitgezonden. Voorzitter Noortje Krol opende met een terugblik naar 2020.

Bijzonder was de geboorte van hun dochtertje Daphne. Minder positief is de coronapandemie. Ook stond Noortje stil bij de tegenvallende melkprijs, de boerenprotesten, het droge voorjaar en de relatief goede maisoogst. Het ledenaantal van het district  is met 56 afgenomen naar 1981 leden. Het aantal mpr-bedrijven daalde met 79 bedrijven naar 1341 stuks. Het aantal honderd- en tientonners is fors gestegen en ook het aantal sterkoeien nam toe. Na nog even stilgestaan te hebben bij de topmelkers stelde Noortje het districtsbestuur voor: Theo van Dinther uit Oss, die aftredend en herkiesbaar was. René Jacobs uit Nuth, aftredend en niet meer herkiesbaar. Het bestuur stelde Marcel Lacroix uit Gulpen kandidaat voor deze vacature. Noortje tipte dat er tot 13.30 uur nog gestemd kon worden.

Bewogen jaar

Namens het hoofdbestuur was Fons Kersten aanwezig. Fons gaf aan dat 2020 ook voor CRV een bewogen jaar is geweest. Dit heeft uiteraard ook invloed gehad op omzet en dienstverlening. Nieuw is dat we nu een fokwaarde voerefficiëntie hebben, gebaseerd op praktijkcijfers van zelf verzamelde data. Momenteel zijn we ook bezig met het meten van methaanuitstoot bij koeien. De ontwikkeling van Engender (het bedrijf in Nieuw-Zeeland voor het seksen van sperma) zit op schema. We hopen eind 2022 in productie te gaan.                 Er is ook. een nieuwe directie aangesteld: Angus Haslett als directievoorzitter en Egon Verheijden als financieel directeur. Beiden stelden zich via een video voor aan de leden. In een tweede filmpje ging Egon Verheijden in op de financiële resultaten en meldde dat er weer een winstuitkeuring heeft plaatsgevonden.

Afkalven is een examen

Het tweede deel betrof een interview met Jos Knoef. De familie Knoef is bekend van de vele tien- en honderdtonners op hun bedrijf en ze hadden zelfs de eerste 200.000 kg-melkkoe in Nederland. In een boeiend interview vertelde Jos hoe ze het op hun bedrijf aanpakken en hij gaf diverse tips om ook zulke resultaten te behalen. Zoals: veel aandacht voor de koeien. Het observeren van de koeien is een grote hobby van Jos en zijn zoon Ben. Tochtige koeien worden altijd vastgezet, zodat ze geen ongelukken maken.

Het afkalven ziet Jos als één groot examen. Daarbij is het belangrijk om de koeien letterlijk en figuurlijk in de benen te houden. De oudere koeien ontvangen na het afkalven standaard een bolus met calcium en fosfor. Gemiddeld insemineert hij de koeien pas drie maanden na het afkalven. Jos: ‘Als je een koe moet droogzetten die nog 30 liter melk geeft, heb je hem te vroeg geïnsemineerd. Een lange tussenkalftijd is voor ons geen probleem. Integendeel, ik heb liever een honderdtonner die er zes lactaties over doet, dan een die er tien of elf voor nodig heeft. Afkalven is iedere keer weer een examen. Elke koe heeft zijn eigen inseminatietijdstip, dat is erg afhankelijk van de persistentie van de koe. Ik vermoed dat er een relatie is tussen persistentie en levensproductie. De meeste honderdtonners bij ons zijn koeien met veel laatrijpheid en persistentie.’

Ouwe koeien en jonge kippen

Jos is niet bang voor vaarzen die direct goed in productie zitten. ‘Bij ons starten alle vaarzen boven de 100 lw. Het zijn jeugdige vaarzen die nog kunnen doorgroeien.’ Het selectiebeleid is bij de familie Knoef bijzonder; er worden geen koeien met Belgisch witblauw geïnsemineerd en alle vaarzen kalven af voordat er wordt geselecteerd. Zowel Jos als zoon Ben kunnen moeilijk afscheid nemen van hun vaarzen, maar ze dwingen zichzelf ertoe, want juist de wat oudere koeien brengen het meeste geld op. Verwacht mag worden dat ze hun vaarzen vlot kwijt kunnen. ‘Ouwe koeien en jonge kippen brengen het meeste op’, zei Jos. En daarmee sloeg hij met z’n boerenwijsheid de spijker op de kop.

Terugkijkend

Inmiddels is de uitslag van de verkiezingen ook bekend: Theo van Dinther werd herkozen en Marcel Lacroix gekozen. Tot slot dankte Noortje René Jacobs voor zijn jarenlange inzet als bestuurder bij CRV. We hebben dan wel niet fysiek kunnen vergaderen, maar terugkijkend kunnen we stellen dat er in deze opzet een goed alternatief is gevonden.

Klik hier voor terugkijken webinar

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *