De onzichtbare koe, Lotte 25, wordt geëerd met drie sterren

categorie Algemeen, Regio Noord
3
apr
2024
0
Reacties

Ze valt niet op, maar als je haar ziet ligt ze altijd te herkauwen. De prestaties van Lotte 25 werden afgelopen maand bekroond met het predikaat Sterkoe 3. Daarnaast timmert ze gestaag door aan het halen van tien ton vet en eiwit.

De onzichtbare koe, is de omschrijving die Lotte 25 van haar eigenaar Fokke Sierksma meekrijgt. ‘Ze loopt al vijftien jaar mee, maar eigenlijk merk je haar niet op. En vijftien jaar zou je haar ook niet geven als je haar ziet. Ze zou zelfs nog tien jaar meekunnen als je op het uiterlijk afgaat, maar met vijftien jaar leeftijd kan het natuurlijk ook ineens gebeurd zijn’, aldus Sierksma, melkveehouder in Reitsum. De koe is naast onopvallend in de kudde ook een soort mysterie. ‘We weten niet wie de vader is en dat kunnen we ook niet meer achterhalen. Het is wel duidelijk dat Lotte de gehalten van haar vader heeft meegekregen. Nog 400 kilogram vet en eiwit te gaan tot ze de tien ton vet en eiwit heeft volgemaakt.’

Met een beetje geluk lukt het komende lactatie om tientonner te worden. In de vorige lactatie passeerde ze al de honderd ton melk. Momenteel staat de koe droog, eind maart wordt het elfde kalf verwacht. Vlak voor ze droog kwam te staan werd ze gekeurd en ingeschreven met 85 punten voor haar uier en 87 punten voor het algemeen voorkomen. Met daarnaast een gemiddelde lactatiewaarde van 105 bij en de leeftijd van vijftien jaar, voldoet Lotte 25 aan alle eisen voor het predicaat Sterkoe 3. ‘Van dat soort koeien willen we er wel meer, wat het extra jammer maakt dat we de afstamming niet precies weten. Maar dankzij gesekst sperma hebben we wel een aantal dochters en kleindochters aan de melk’, vertelt Sierksma. Jelmer Holwerda, die op het bedrijf meewerkt, voegt daaraan toe dat van de dochters twee AB zijn gekeurd. Een sterke koefamilie dus. De twee zijn dan ook erg trots op Lotte 25 haar prestatie. ‘Het kan niet op met haar’, aldus Sierksma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *