Leden West-Nederland discussiëren over inteelt

23
nov
2019
0
Reacties
De leden van district West-Nederland in gesprek over inteelt en veilig werken met koeien

Is inteelt een uitdaging of een bedreiging? Hierover spraken de leden van district West-Nederland, op vrijdag 22 november in Hazerswoude, met elkaar. Ook werd er gesproken over ‘diervriendelijker, veiliger en efficiënter werken met koeien’. De input voor de discussie kwam van Ronald Rongen, geneticus, etholoog en oprichter van Low Stress Stockmanship Europe. Vele praktische tips passeerden de revue. Rongen wist tot de laatste minuut de zaal te boeien.

Op de districtsbijeenkomst in Hazerswoude, kwam het onderwerp inteelt aan de orde. De eerste vraag die geneticus Ronald Rongen beantwoordde; wat ís inteelt? De inteeltgraad van een individueel dier wordt bepaald door de verwantschapsgraad van de ouders. Dit zegt niets over de populatie. De absolute inteeltgraad van een ras zegt ook niets over de levenskracht van het ras. Rongen: ‘Momenteel kijken we naar de verwantschapsgraad van beide ouders. Maar we moeten op dna-niveau gaan kijken.’ Is er sprake van inteelt, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor onder andere gezondheid, vruchtbaarheid en levensduur.
Wie moet waken over de inteeltgraad van de holsteinpopulatie, de fokkerijorganisaties of de veehouders? Wie is bereid om minder snel het fokdoel te bereiken, maar wel inteelt tot een minimum te beperken? Deze vraag zette de zaal aan het denken. Conclusie: het beheren van inteelt is een taak van ons allemaal. Rongen wijst erop dat fokkerijorganisaties er alles aan doen om voldoende bloedspreiding aan te bieden, maar dat veehouders veelal voor topstieren kiezen.

Diervriendelijk, veilig en efficiënt werken

Vervolgens sprak Rongen over diervriendelijk, veilig en efficiënter werken met koeien. Ronald Rongen heeft uitgebreid studie gedaan naar het gedrag van koeien. Een gevleugelde uitspraak van de geneticus is: ‘Als je met koeien iets snel wilt doen, doe het dan langzaam. En zorg dat de koeien je zien.’ Rongen: ‘Het is belangrijk om te weten dat een koe veel minder diepte ziet en een blinde vlek heeft recht voor de kop. Een koe ziet dus niet wat ze eet. Wel ruikt ze perfect.’ Een koe moet ook langer wennen aan verandering van lichtsterkte. ‘Daarom willen koeien wel eens minder goed de melkstal verlaten, omdat ze daarna weer een donkere stal in moeten. Ook horen koeien veel hogere tonen dan de mens. Met name het geluid van ijzer op ijzer ervaren ze als zeer hinderlijk, maar ook vuurwerk is voor hen vaak angstaanjagend.’ Na de inleiding was er volop ruimte voor vragen en het delen van ervaringen. Hierop volgden veel praktische tips de revue.

Voorjaar 2020

Het bestuur van West-Nederland kijkt terug op een zeer geslaagde bijeenkomst. In het voorjaar van 2020 wordt hetzelfde programma aangeboden aan de leden in Noord-Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *