De lat ligt hoog bij familie Van Ceulebroeck

29
okt
2020
0
Reacties
Luc en Gil Van Ceulebroeck van fokbedrijf ‘Van Den Hondelee’: In de stierkeuze zoeken we bloedlijnen die breder inzetbaar zijn.'

Afgelopen juni werd Oularé Van Den Hondelee ingezet als proefstier bij BBG. In geen tijd werden van de excellente Magloire-zoon de beschikbare proefstierdoses verkocht. Nu de stier de wachtperiode ingaat, is het uitkijken naar de nakomelingen, die hopelijk aanzetten tot een succesvolle ki-carrière.

Het fokbedrijf ‘Van Den Hondelee’ situeert zich in Zwijnaarde, deelgemeente van Gent, en leest allesbehalve als een alledaags verhaal. Luc Van Ceulebroeck (50) startte op zijn zestiende met de aankoop van twee dieren en het huren van een weide. Gestaag groeide de veestapel aan tot het huidige aantal van zo’n 120 dieren en met passie en kunde zette Luc de naam ‘Van Den Hondelee’ op de kaart.
Via aankoop van enkele bijzondere dieren werd – mede met behulp van embryotransplantatie – een veestapel gefokt van bijzonder hoog niveau. De door hen gefokte Beauté Van Den Hondelee schopte het in 2017 zelfs tot nationaal kampioene bij de vaarzen te Libramont.

Beenhouwerij

Uit frustratie omdat ze de verdiensten aan de tussenschakels verloren zagen gaan, startten Luc en zijn vrouw Marleen met een beenhouwerij. Met een opleiding tot zowel beenhouwer als landbouwer is zoon Gil (23) vastberaden het familiebedrijf verder te zetten.

Zelf het vlees verwerken bevestigde overigens alleen maar de kwaliteit van het Belgisch witblauwe ras. ‘De fijne vleesdraad en de geringe vetbedekking zijn toch uniek en worden door onze klanten gewaardeerd. Dat vinden we bij geen enkel ander ras. Die kenmerken zijn voor ons bepalend in ons fokdoel, waarbij we zoeken naar een hoog rendement. Een evenwicht tussen finesse en groeikracht gecombineerd met sterk beenwerk is voor ons bepalend in de stierkeuze’, vertelt Gil.

De lat ligt hoog

De familie Van Ceulebroeck legt de lat hoog als het over fokkerij gaat. ‘In de stierkeuze zoeken we bloedlijnen die breder inzetbaar zijn. We proberen dus verder te kijken dan de populaire stieren.’ En dat leidde nu tot de verkoop van een ki-stier. ‘Dat is het summum,’ glundert Gil, ‘het is waar we altijd al naar streefden, maar niet van durfden dromen dat het zou komen. We hadden wel in de gaten dat Oularé iets speciaal was. Fenotypisch is het de beste stier die we ooit gefokt hebben. Het is een stier met enorm veel finesse.’
Gil spaart de superlatieven niet als het over hun oogappel gaat en is overtuigd van de kwaliteiten van hun stier. ‘Alles wat uit deze koe gefokt werd, is van een zeer hoog niveau. Dat geeft vertrouwen.’ Vol spanning wordt uitgekeken naar de eerste nakomelingen van Oularé. We duimen alvast voor een uitstekende nafok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *