200.000 kg melk voor De Rith Nora 265

categorie Coöperatie
2
jul
2020
0
Reacties

De Rith Nora 265 is gisteren de grens van 200.000 kg melk gepasseerd. Daarmee is de Addisondochter van Adrion en Lisette van Beek uit Breda de vierde koe in Nederland die deze bijzondere mijlpaal heeft bereikt.

Nora is een slagje slimmer dan de rest

Nora wordt deze maand 19 jaar oud en had 12 lijsten en in totaal 5457 dagen nodig om de grens van 2 ton melk te bereiken. Nora werd gefokt door Jos Peeters, de vader van Lisette van Beek, en is al haar hele leven op melkveebedrijf De Rith aanwezig. Met haar stokmaat van 143 cm is ze inmiddels wel de kleinste koe van de stal, maar haar beperkte hoogtemaat heeft haar nooit in de weg gezeten. ‘Integendeel, ze is juist altijd heel lenig en fit geweest. En vooral,’ en dat is volgens Adrion van Beek haar geheim, ‘ze is een slagje slimmer dan de rest. Ze gaat druktes uit de weg, ze kijkt goed hoe ze het beste ergens naartoe kan gaan.’
Nora heeft met Addison, Marconi, Sunny Boy, Botermijn 728, Ned Boy en Rocket een duurzame afstamming. ‘Nederlandse stieren met Amerikaanse melkgenen’, aldus Adrion, die Nora prijst om haar sterk beenwerk en geweldige uier.

Enorm persistent

Nora kreeg als vaars 83 punten, maar werd als vijftienjarige opnieuw ingeschreven, waardoor ze met haar 88 punten met 91 voor beenwerk in aanmerking kwam voor het predicaat Sterkoe 3.
Vooral dankzij Nora’s enorme persistentie heeft ze de 200.000 kg melk gehaald, denkt Adrion. ‘Ze piekte niet met zestig kilo, maar kon juist vijftig kilo per dag maanden achtereen volhouden.’ Bij de mpr van vandaag bereikte Nora de uitzonderlijke mijlpaal van meer dan 200.000 kg melk met 4,04 procent vet en 3,30 procent eiwit.

Vierde 200.000 kg-koe van Nederland

Eerder passeerden Big Boukje 192 van de familie Knoef uit Geesteren, Dora 442 van de familie Machielsen uit Prinsenbeek en Minke 64 van de familie Ubachs uit Epen al de grens van twee ton melk.
Dat De Rith Nora 265 nu de vierde Nederlandse koe met deze prestatie is, heeft voor Adrion van Beek nog iets extra’s. ‘Op mijn ouderlijk bedrijf hadden we de vierde honderdtonner van Nederland. Het is heel bijzonder dat Nora nu hetzelfde doet bij de 200.000 kg-koeien.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *