Nieuwe NVI: veehouders willen meer nadruk op gezondheid, minder op verhogen productie

categorie Algemeen
29
sep
2021
0
Reacties

De nieuwe NVI, die in april 2022 wordt aangepast, legt meer accent op gezondheidskenmerken en minder op verhoging van de productie. Dit is de uitkomst na uitgebreide raadpleging van Nederlandse en Vlaamse rundveehouders, belangenorganisaties en partijen in de zuivelketen.

Zorgvuldig proces

Eens in de vijf jaar vraagt Coöperatie CRV alle leden-veehouders in Nederland en Vlaanderen mee te denken over het fokdoel. In december 2020 en januari 2021 vulden ruim 2.000 melkveehouders een enquête in; een hoge respons en een goede basis voor aanpassingen in het fokdoel. Zij gaven aan dat productie minder zwaar mag worden ingewogen. Daarvoor in de plaats zou meer gewicht toegekend mogen worden aan vruchtbaarheid, klauwgezondheid en uiergezondheid. Minder belangrijk vinden ze de onderwerpen A2A2 en hoornloosheid. (NB: deze enquête is ingevuld vóór de wijzigingen in de Wet Dieren tot stand kwamen).

Maatschappelijke dilemma’s meegewogen

De resultaten van  de enquête zijn op meerdere wijzen (o.a. via een webinar) gepresenteerd aan de leden en besproken met de Adviesraad Fokwaarden, stiereigenaren en importeurs.

Voorafgaand aan de enquête is gevraagd aan partijen uit de keten zoals zuivelbedrijven, adviseurs van duurzame landbouw en diergezondheidsorganisaties welke maatschappelijke dilemma’s belangrijk zijn. Deze partijen benadrukten het belang van aandacht voor kalversterfte, stikstof- en methaanemissies en kringlooplandbouw. Een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de tien districten van Coöperatie CRV, heeft deze aspecten meegenomen in de enquête in het belang van een toekomstgerichte en duurzame melk- en vleesveehouderij.

Aanpassingen in nieuwe NVI

De nieuwe NVI, die tijdens de indexdraai in april 2022 geïntroduceerd wordt, legt minder nadruk op verhoging van de productie. Ook beenwerk krijgt minder nadruk. Gezondheid wint juist aan belang in de nieuwe NVI. Dit geldt zowel voor melkveerassen als voor dubbeldoelrassen. Bij de dubbeldoelrassen zal de vleesindex minder meegewogen worden.

Door het kenmerk ‘besparing voerkosten’ zwaarder in te wegen, wordt ook rekening gehouden met het belang van kringlooplandbouw en milieu. Voor de veehouder betekent dit dat koeien efficiënter omgaan met zowel ruw- als krachtvoer. Dit bespaart de veehouder voerkosten en geeft een betere voerefficiëntie van ruwvoer, en levert onder aan de streep een betere marge.

Ook kalversterfte wordt meegewogen in de aangepaste NVI. Besloten is om hoornloosheid niet economisch mee te wegen, maar wel een aparte lijst met hoornloze stieren te publiceren.

Breed draagvlak

Op basis van de uitkomsten van de enquête en discussies is het fokdoel bijgesteld en ter besluitvorming voorgelegd aan het Hoofdbestuur van de Coöperatie. Vervolgens is dit in september 2021 besproken met de Ledenraad die bestaat uit 87 veehouders uit Nederland en Vlaanderen en is getoetst of de uitkomsten van de enquêtes op de juiste wijze zijn vertaald in de nieuwe NVI. De aanpassingen kennen een breed draagvlak onder veehouders. Elke individuele veehouder zal net iets anders willen voor zijn of haar individuele situatie, toch zullen veel herkenbare wensen als verhouding hoogte- en breedtematen, kruisligging en aangepaste uierkenmerken herkenbaar zijn in de nieuwe NVI en daarmee zorgen voor een breed daagvlak.

De Coöperatie CRV wil graag transparant zijn en veehouders betrokken houden. Daarom zal de Coöperatie op 21 oktober een webinar geven over dit onderwerp met Wietse Duursma, melkveehouder in Groningen en tevens voorzitter van het Hoofdbestuur van de Coöperatie, en met medewerkers van Coöperatie CRV die de fokwaarde schatting uitvoeren. Via diverse kanalen ontvangen leden informatie over tijdstip en aanmelding hiervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *