CRV start onderzoek naar strekpoot

categorie Coöperatie, Veeteelt
27
okt
2021
0
Reacties
Bij dieren met strekpoot wordt de achillespees permanent aangespannen door verkramping van de spieren

Coöperatie CRV heeft, in samenspraak met de Gezondheidsdienst voor Dieren, een onderzoek opgestart naar de gebreken strekpoot en kramperigheid.

‘Deze gebreken komen al sinds jaar en dag sporadisch voor bij verschillende rassen en kruisingen. We hebben echter de indruk dat het aantal gevallen de laatste jaren toeneemt’, vertelt Jos Buiting, manager stamboek bij Coöperatie CRV.

Stamboekinspecteurs inventariseren

Om meer inzicht in te krijgen in de aanwezigheid van strekpoot en kramperigheid heeft Coöperatie CRV de stamboekinspecteurs gevraagd alert te zijn op dieren met afwijkingen. ‘De inspecteurs kijken daarbij niet alleen naar de gekeurde vaarzen, maar ook naar oudere koeien en jongvee op basis van aanwijzingen van de veehouder. De dieren met een aandoening worden geregistreerd en met deze informatie hopen we meer inzicht te krijgen in de ernst van het probleem en mogelijke oorzaken’, legt Buiting uit.

Achillespees permanent aangespannen

Bij dieren die last hebben van strekpoot wordt de achillespees permanent aangespannen door verkramping van de spieren. Soms raakt de achterpoot nauwelijks de grond en als het dier gaat lopen zwiert de poot van voor naar achter. Daarnaast kan strekpoot zich uiten in een stijf been dat gekruist naar voren staat. Deze vorm wordt mogelijk veroorzaakt door pijn.

Verkrampte beweging

Kramperigheid kan optreden bij één of beide achterbenen waarbij een verkrampte en schokkende beweging van de spieren in de achterbenen of achterhand optreedt. De schokkende bewegingen kunnen ook optreden bij de rugspieren of zelfs in het gehele lichaam. Deze verkramping kan enkele seconden tot enkele minuten aanhouden.

Onderzoek naar oorzaken

‘Wat de oorzaken zijn voor het optreden van beide gebreken is niet precies bekend. Mogelijk zijn de aandoeningen erfelijk maar ook voeding en huisvesting – zoals wel of geen weidegang tijdens de opfok – lijken een rol te spelen bij de expressie van deze gebreken’, vertelt Buiting. ‘Met dit onderzoek hopen we hier meer inzicht in te krijgen.’

Melden bij klantenservice

Veehouders die vermoeden dat ze dieren hebben met strekpoot of kramperigheid wordt gevraagd deze te melden bij de klantenservice van CRV: 088 – 00 24 440 (Nederland) of 078 – 15 44 44 (Vlaanderen)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *