Nieuws fokwaardeschatting december 2019

categorie Coöperatie, Fokwaarden
4
dec
2019
0
Reacties

Bij de nationale fokwaardeschatting zijn voor de volgende zaken aanpassingen doorgevoerd.

Genomics Holstein
Bij de december 2019 fokwaardenschatting zijn voor de genomic fokwaarden de betrouwbaarheden aangepast wat resulteert in ongeveer 2 procent hogere betrouwbaarheid.
Tevens is een aanpassing gedaan in het convergentiecriterium. Het convergentiecriterium bepaalt of de fokwaardeschatting een stabiel eindpunt heeft bereikt. Deze aanpassing is de oorzaak van een aantal opvallende veranderingen van stieren, zowel positief als negatief en is een verbetering omdat het nog beter aansluit bij de te verwachten dochterfokwaarde. Deze aanpassing heeft een externe toets ondergaan van deskundigen.

Gebruik data Belgisch witblauw kruislingdieren
Voor de fokwaardeschatting van december 2019 is besloten om kruislingdieren die 50% BBL en 50% HF zijn niet gebruiken voor kenmerken die typisch zijn voor melkveerassen. Het is zeer aannemelijk dat dit allemaal verkeerde registraties zijn van de afstamming. Deze kruislingdieren worden niet meer meegenomen in de fokwaardeschatting voor melkproductie, exterieur, uiergezondheid, karakter en melksnelheid, melkrobotkenmerken, klauwgezondheid en celgetal.

Internationaal nieuws
Tsjechië Holstein, GMACE:  Eerste deelname voor productiekenmerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *