De bijzondere band tussen Manon en Manon 1

18
jul
2023
0
Reacties

Ze hebben een bijzondere band; boerendochter Manon Dreessen en Classicdochter Manon 1. Deze band gaat terug tot op de tijd dat Manon een meisje was van een  jaar of elf. Of eigenlijk nog iets verder.

Filmpje

‘Ik zal een jaar of negen zijn geweest toen ik mijn vader vroeg of hij een kalfje naar me wilde noemen. Natuurlijk deed hij dat. Toen er een mooi Kiankalfje werd geboren uit de Berthafamilie noemde kreeg dat mijn naam’, herinnert Manon zich nog goed. Uit deze allereerste Manon werd later in combinatie met de stier Classic het kalfje Manon 1 geboren. Ze zou het kalf worden waarmee Manon naar de kalverkeuring ging en daarna zou ze nog meerdere keren aan dezelfde hand aantreden op regionale keuringen.

Soepel als een jonge koe

Inmiddels is Manon geen meisje meer en heeft Manon 1 al 122.555 kg melk met 4,87% vet en 3,67% eiwit geproduceerd. Onlangs werd ze op een leeftijd van 16,5 jaar oud ingeschreven met 85 punten en behaalde ze het predicaat sterkoe 3. ‘Manon staat in de stal nog steeds haar mannetje’, vertelt haar naamgenoot. ‘Als je haar ziet lopen zou je niet zeggen dat ze de oudste koe van de stal is. Het is tof om te zien hoe ze soepel als een jonge koe opstaat, door de stal stapt en zich handhaaft in de wachtruimte voor de carrousel melkstal. Daar meldt ze zich nog altijd in het derde of vierde rondje.’

Toch weer drachtig

‘Haar vruchtbaarheid was de laatste jaren niet meer optimaal maar dat vonden we nooit zo’n probleem omdat ze constant in conditie blijft’, vertelt Manon. Toch is het gelukt om de oude dame nog een keer drachtig te krijgen. Zonder tegenslag zal ze eind augustus voor de elfde keer afkalven. Natuurlijk hoopt Manon op nog een vaarskalfje. ‘We hebben van Manon 1 nog een dochter aan de melk. Die is inmiddels ook al tien jaar oud maar heeft toch niet de kwaliteit van haar moeder. Ook de drie dochters die ondertussen het bedrijf hebben verlaten presteerden verdienstelijk’, herinnert de koeienliefhebber zich.

Inmiddels lopen er op het ouderlijk bedrijf in het Zeeuwse Koudekerke een 50-tal dieren met de naam Manon. ‘De familie doet het goed’, constateert Manon. Wie had dat bijna twintig jaar geleden kunnen bedenken….


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *