Jans 126 produceert honderd ton als eerbetoon

18
feb
2022
0
Reacties

Het is altijd bijzonder als een koe 100.000 kg melk produceert. Maar soms maakt het verhaal erachter de prestaties extra bijzonder. Dat geldt zeker voor honderdtonner Jans 126 van de familie De Jong uit Vlist.

Het verhaal gaat terug naar een middag begin juni 2020, toen Burchart de Jong – op dat moment bezig met het afronden van zijn opleiding aan de has – een telefoontje kreeg. Of hij kon inspringen bij Gert en Coby Blokland in Stolwijk, een dorp verderop. ‘Gert was opgenomen in het ziekenhuis en daardoor moest het werk direct worden overgenomen’, vertelt de jonge veehouder. Die ene middag zou bijna een jaar worden, toen bleek dat de veehouder een dwarslaesie had.

Hartstikke gaaf

‘Uiteindelijk moest de familie stoppen met boeren en de koeien verkopen’, vervolgt Burchart zijn verhaal. Hij besloot een van de koeien over te nemen en mee te nemen naar het bedrijf in Vlist, waar hij in maatschap met zijn ouders 60 koeien melkt. De bijna 12-jarige Jans 126 had op dat moment al 93.000 kg melk geproduceerd en was nog hartstikke gaaf. ‘Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen dat ze voor de dood weg zou gaan’, herinnert hij zich.

Bij de familie De Jong staat Jans op een grupstal en wordt ze in de zomer in het land gemolken in een doorloopwagen. Een groot verschil met de situatie bij haar fokker, waar ze in een ligboxenstal liep en werd gemolken door een robot. ‘De oude koe wende verbluffend snel aan de nieuwe omstandigheden en bleef gewoon doorgaan met melk produceren’, vertelt Burchart.

Bertildochter Jansje was bij de verhuizing drachtig, kreeg een paar maanden later een vaarskalfje van Ranger, en startte voortvarend aan haar tiende lijst. Bij de vierde melkcontrole maakte ze de 100.000 kg melk vol. ‘Een eerbetoon aan haar fokker, die haar zo lang heeft verzorgd en zo plotseling moest stoppen’, vindt Burchart. ‘Ik hoop dat het certificaat een mooi plekje krijgt in zijn huis.’

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *