Weidekoe Els 25 zet drie sterren op haar naam

20
apr
2023
0
Reacties

‘Dat ze een sterke koe is, wisten we wel. Maar dat ze zo sterk zou zijn, hadden we niet verwacht’, stelt veehoudster Jeannet Willemsen over driesterren koe Els 25. De mrij-koe verhuisde op veertienjarige leeftijd van een grupstal naar een loopstal en werd onlangs Sterkoe 3.

‘Het is heel bijzonder dat Els 25 de verhuizing op veertienjarig leeftijd heeft overleeft. Nog bijzonderder is dat ze, terwijl ze op late leeftijd uit haar stabiele situatie werd gehaald, onlangs Sterkoe 3 werd’, vertelt veehoudster Jeannet Willemsen. Samen met haar man Wim en kinderen boert ze sinds een jaar in Terwolde. ‘We hadden eerst een boerderij in Barneveld, maar moesten daar weg. We hebben toen dit melkveebedrijf met holstein koeien overgenomen’, legt ze uit. In Barneveld melkten de veehouders mrij-koeien, waarvan ze er een aantal mee hebben verhuisd. Jeannet: ‘Ik heb nog even getwijfeld of we niet een jaar later moesten verhuizen, zodat Els 25 vijftien jaar zou worden in haar bekende omgeving. Het is makkelijker om Sterkoe 3 te worden in een stabiele situatie dan wanneer je verhuist.’ Ondanks de verhuizing werd ze onlangs met een levensproductie van 95.696 kg melk, een gemiddelde lactatiewaarde van 107 over twaalf lijsten en 85 punten voor algemeen voorkomen ingeschreven.

Goed vreten

Els 25 is altijd al een sterke en fitte koe geweest. Dat komt volgens de veehoudster doordat de koe veel aan het voerhek staat. ‘Als je goed vreet, kan je veel hebben’, licht ze toe. Ook haar exterieur heeft de Sterkoe 3 mee. ‘Ze steekt goed in elkaar en is echt in haar kracht. Ze heeft hele sterke benen en een super uier voor zo’n oude koe. De uier is niet doorgezakt en hangt nog mooi vrij’, vertelt Jeannet.

Vriendelijke baas

Bovendien heeft ze een fijn karakter. De veehoudster legt uit dat Els 25 een sterke, lieve koe is. ‘In Barneveld was ze de baas van het koppel. Toen ze hier in het nieuwe koppel kwam was er al een andere baas, maar die plek heeft ze inmiddels ingenomen.’ Jeannet licht toe dat de vijftienjarige koe nooit op een vervelende manier de baas is. ‘Ze misbruikt haar hoorns nooit, ze luistert goed en loopt zo met me mee’, vertelt ze.

Duurzame familie

De drie sterren koe komt uit een goede familie. De melkveehoudster vertelt dat de grootmoeder van Els 25 wel achttien jaar is geworden. Ook haar moeder bereikte een mooie leeftijd van twaalf jaar. Hoewel zij de honderdton melk niet haalden, verwacht Jeannet dat Els 25 dit wel gaat doen. ‘We gaan weer een goede tijd in met veel weidegang’, licht ze toe. De koeien van de familie Willemsen krijgen namelijk volledige weidegang. Jeannet: ‘Els 25 staat altijd vooraan om naar buiten te gaan.’ Ook wordt Els 25 weer opnieuw geïnsemineerd. ‘We zijn heel wijs met haar’, aldus de veehoudster.

FILMPJE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *