Consequent fokken en geluk bezorgen familie Luiten zes generaties op rij

28
sep
2022
0
Reacties
Van links naar rechts zes generaties op rij: Marijke (geb. 20212, v. Camion), Marije (2014, v. Kodak), Marja (2016, v. Stellando), Mickey (2018, v. Rosebud), Milou (2020, v. Anreli) en Merle (2022, v. Ranger)

Opvallen doen ze niet in de koppel van 150 koeien van Erik, Jolanda en Dennis Luiten. Marijke, Marije, Marja, Mickey en Milou zijn stuk voor stuk dieren die iedere dag probleemloos en onopvallend hun werk doen. Maar als vijftal tekenen ze wel voor een bijzondere prestatie. Samen met het kalfje Merle vormen ze een doorlopende familielijn van zes opeenvolgende generaties op het melkveebedrijf in Aalten.

Extra bijzonder: Merle werd geboren op 23 mei van dit jaar, tien jaar en een paar dagen nadat haar bet-bet overgrootmoeder het levenslicht zag. Dat betekent dat elke generatie steeds op een leeftijd van twee jaar voor het eerst kalfde en dat hun eerste kalfje steeds een vaarskalfje was. ‘Dat eerste zegt iets over de vruchtbaarheid van deze familie, het tweede is gewoon geluk’, merkt Erik op.

Bescheiden hoogtemaat en beste benen

Met een kruishoogte van rond de 140 centimeter hebben koeien uit de M-familie een bescheiden hoogtemaat. ‘Maar het zijn harde dieren met inhoud. En ze hebben stuk voor stuk beste benen waarop ze vlot door de stal lopen en de robot bezoeken’, vertelt de veehouder. Van de stamboekinspecteur kregen de koeien dan ook achtereenvolgens 83, 86, 88 en 86 punten voor beenwerk in de bovenbalk. De vaars is nog niet ingeschreven maar ook met haar fundament lijkt het wel goed te zitten. En met super beenwerkvererver Ranger als vader zal de jongste generatie deze familietraditie ongetwijfeld voortzetten.

‘We fokken en selecteren al dertig jaar consequent op beenwerk. Onze ervaring is dat goede benen voor een koe een vereiste zijn om oud te kunnen worden’, verklaart Erik. De basis voor het sterke beenwerk in de M-familie werd waarschijnlijk al gelegd door een verre voorouder met Brown Swissbloed. De invloed van dit ras is nog zichtbaar in het fraaie eenkleurig rode vel van de oudste drie koeien.

Bewezen beste vaders

Met achtereenvolgens Camion van de Peul, Topspeed Kodak, Batenburg G Stellando, Delta Rosebud, Kingfarm holsteins Anreli en Double W Ranger als vader zijn de zes opeenvolgende dieren uit de M-familie allen nakomelingen van stieren uit het fokprogramma van CRV die bewezen hebben tot de besten van hun generatie te behoren. ‘Fokkerij is geen toeval’, verklaart Erik. ‘Als je consequent je fokdoel volgt en de beste stieren gebruikt, krijg je vanzelf de koeien op stal zoals je ze graag wil zien.’

Filmpje

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *