Terugblik op districtswebinar met levensduurspecialist Jos Knoef

22
feb
2021
0
Reacties
Ingrid en Jos Knoef met Big Boukje 192 die in haar leven ruim 208.000 kg melk produceerde

Ter vervanging van de fysieke bijeenkomsten die in deze periode normaal plaatsvinden, organiseerde het district een webinar op 10 februari jl. Naast de actualiteiten en verkiezingen stond het webinar in het teken van een hoge levensproductie. Studiogast Jos Knoef vertelde er uitgebreid en in alle bescheidenheid met welke passie en geduld ondertussen 82 koeien bij hem de status honderdtonner bereikten.

Actualiteiten

Wanda Verdonck, bestuurder in district Noordoost-Vlaanderen, praatte het webinar aan elkaar. Bij aanvang werd stilgestaan bij een aantal bijzondere prestaties. Afscheidnemend districtsvoorzitter Luc Reijnders roemde de topproducenten en hoogste exterieurbedrijven uit het district. Ook was er aandacht voor de nieuwe directie, die meteen ook via een filmpje toelichting gaf bij de jaarcijfers van CRV. Vanuit het hoofdbestuur ging Kurt Faes daar verder op door.

Hoge levensproductie zit in meer facetten

Het thema van dit webinar was de vraag hoe een hoge levensproductie bereikt kan worden zonder daarbij al te veel toe te geven op gezondheid. Jos Knoef uit Geesteren gaf maar wát graag antwoord op de prangende vragen van Wanda en de kijkers thuis.

Het geheim van een hoge levensproductie zit hem in meerdere facetten, wist Jos. Zo hebben genetica, huisvesting, management en voeding elk hun impact, maar de sleutel ligt toch vooral in geduld, meent Knoef. En dan nog een portie geluk, natuurlijk. Als voorbeeld vertelde Jos over een vaars die net na het droogzetten verwierp. Hoewel ze niet aan de melk kwam, besloot Jos haar toch opnieuw te insemineren. Zonder tweede lactatie werd ze jaren later alsnog honderdtonner.

Preventief werken en snel anticiperen

Maar het gaat niet vanzelf, uiteraard. Zo vertelde Jos dat ze een strikt protocol aanhouden bij het melken van koeien met een hoog celgetal, waarbij het melkstel gespoeld wordt met heet chloorwater. Ook gaf Jos aan veel preventief te werken en snel te anticiperen. Blijkt een koe niet in orde te zijn, geef haar dan een infuus.

Opvallend is dat Jos geen enkele koe afvoert met reden ‘boventallig’. Liever verkoopt hij dan een vaars. Die boodschap gaf hij ook mee aan de kijkers thuis: durf eens een vaars te verkopen of hou gewoon minder jongvee aan. Een economisch optimale levensduur is voor Jos trouwens ook zo oud mogelijk, zoveel mogelijk melk produceren. Een vaars opfokken kost immers een pak geld en die bereikt haar topproductie pas in de derde of vierde lactatie.

Wie geïnspireerd is door Jos Knoef, maar het webinar niet live kon volgen, kan het nog bekijken via deze link.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *