Drie sterren voor duurzame Dora’s

26
mrt
2020
0
Reacties
Job Postma ontvangt uit handen van districtsbestuurder Dirk Riedstra (r.) de predicaten sterkoe voor zijn Dora's

Van sterallures willen Job en Yolanda Postma niets weten. Maar gepast trots zijn ze wel op hun twee duurzame Dora’s, die onlangs beide tegelijkertijd het bijzondere predicaat sterkoe 3 ontvingen. ‘Dit voelt als een schouderklopje. En dat kunnen we wel gebruiken in deze onzekere tijd’, verwoordt Yolanda de gevoelens van de veehouders uit het Groningse Zevenhuizen.

Om voor het predicaat sterkoe 3 in aanmerking te komen moeten koeien op een leeftijd van minimaal 15 jaar worden ingeschreven met ten minste 85 punten voor algemeen voorkomen en 85 punten voor uier. Daarbij moeten ze over alle afgesloten lijsten een gemiddelde lactatiewaarde van minstens 105 hebben gerealiseerd. De beide Dora’s van De Swarte Ryth – de stalnaam verwijst naar een riviertje dat ooit stroomde op de plek waar nu de boerderij staat – voldoen ruimschoots aan deze eisen.

Spijkerhard beenwerk

Zo werd Dora 258 op een leeftijd van 16 jaar en 4 maanden ingeschreven met 85 punten voor zowel algemeen voorkomen als uier. En voor haar spijkerharde beenwerk kreeg de gitzwarte dochter van de brownswiss-stier Vido zelfs 89 punten. Daarbij produceerde ze in 13 lijsten tot nu toe bijna 137.000 kilo melk en 9726 kilo vet en eiwit.

19 jaar oud

Delta Lavadochter Dora 234 was zelfs al 19 jaar oud toen de stamboekinspecteur haar onlangs inschreef met 87 punten voor algemeen voorkomen en beenwerk en 88 punten voor uier. Haar levensproductie staat op 142.634 kilo melk en 10.044 kilo vet en eiwit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *