Alles voor Antonia

1
nov
2021
0
Reacties
Antonia 1 (v. Masada), levensprod. 125.478 4,68 3,61

‘Een bazige koe met een lange nek die er altijd voor zorgt dat zij het beste voer krijgt.’ Met deze omschrijving typeert Gerard Ketelaar uit Haulerwijk de 15-jarige Antonia 1. Zij was de eerste koe die op zijn bedrijf die na de honderd ton melk ook de tien ton vet en eiwit volmaakte. En daar kwam onlangs het predicaat Sterkoe 3 bij.

‘Nee, ze is zeker niet een koe die zich gemakkelijk laat sturen’, vervolgt de veehouder zijn verhaal. ‘Haar aan het halster de klauwbekapbox inleiden is altijd een hele opgave. En de andere koeien hebben allemaal respect voor haar.’

IJverige melkkoe

Binnen de 50-koppige veestapel van Ketelaar onderscheidde Antonia zich als vaars al als een ijverige melkkoe met een lactatiewaarde van 116. Over negen afgesloten lijsten realiseerde ze een gemiddelde lactatiewaarde van 114 en op 15-jarige leeftijd werd ze door de stamboekinspecteur ingeschreven met 86 punten voor algemeen voorkomen waaronder 90 voor frame. ‘Antonia is een grote, lange, brede en diepe koe met veel kracht’, verklaart Ketelaar deze score voor de dochter van de stier Delta Masada. Ze werd gefokt door Sjors Ketelaar, Gerards broer. ‘Hij boerde eerder op dit bedrijf dat we in maatschap met onze ouders bijkochten. Later hebben we de maatschap gesplitst en ben ik naar dit bedrijf verhuisd. Antonia “kreeg” ik er bij’, verklaart de veehouder die nu samen met zijn vrouw Alien en zoontjes Thomas (5) en Jelte (1) op de boerderij in Haulerwijk woont.

Tweeling

Overigens had het maar weinig gescheeld of Antonia had nooit van haar sterrenstatus kunnen genieten. ‘Aan het einde van haar negende lactatie kreeg ze last van een ontsteking aan haar poot. Toen heb ik haar maar droog gezet en heeft ze een paar maanden in het land gelopen’, vertelt de veehouder. ‘Na verschillende veearts bezoeken en heel veel zorg knapte ze uiteindelijk weer op. Toen ze weer op stal kwam, bleek ze ook nog drachtig van een tweeling. Ze heeft goed afgekalfd van twee vaarskalfjes en startte ook weer direct met veel melk geven. Maar alles heeft haar wel veel kracht gekost en ik maak haar dan ook niet weer drachtig. Dat maakt het extra mooi dat ze toch nog het predicaat ‘sterkoe 3’ heeft behaald’, vindt Ketelaar.

FILMPJE

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.