Geertje 76 is geen lieverdje maar produceert probleemloos

1
mrt
2021
0
Reacties
Geertje 76 werd onlangs als 15-jarige ingeschreven met 87 punten, waaronder 88 voor uier. Omdat ze daarbij over negen afgesloten lijsten een gemiddelde lactatiewaarde van 107 realiseerde, kreeg ze de eretitel Sterkoe 3

‘Geertje 76 is een baaskoe. Ze is probleemloos in het koppel, maar als ik haar ergens voor nodig heb, moet ik op mijn hoede zijn‘, vertelt Eelco Zandvliet over de 15-jarige koe, die sinds kort Sterkoe 3 achter haar naam heeft staan.

Zandvliet melkt samen met zijn vrouw Afke en hulp van zijn jongste zoon Wilmer in Langezwaag 135 koeien. Hun zoon Janiek melkt op de tweede locatie in Luinjeberd 85 koeien. Geertje 76 is inmiddels de derde koe van het bedrijf die het bijzondere predicaat in ontvangst mocht nemen.

Extreem laag celgetal

De dochter van de stier Peckenstein Form Bret werd onlangs op 15-jarige ingeschreven met 87 punten, waaronder 88 voor uier. Omdat ze daarbij over negen afgesloten lijsten een gemiddelde lactatiewaarde van 107 realiseerde, is ze de eretitel Sterkoe 3 meer dan waard.

Eerder werd Geertje 76 al honderdtonner en tientonner en inmiddels staat de teller voor levensproductie op 132.875 kg melk met 4,62% vet en 3,47% eiwit.

Nee, Geertje 76 is geen lieverdje, maar veel last heeft Zandvliet daar nooit van gehad. ‘Het is een probleemloze koe. Kreupel is ze nooit geweest en ik heb haar in haar leven hooguit vijf keer preventief bekapt’, vertelt hij. ‘Misschien is het pittige karakter juist wel een belangrijke verklaring voor haar levensduur’, oppert de veehouder.

Opvallend is ook het extreem lage celgetal in de melk van de sterkoe. In haar lopende tiende lactatie was het celgetal gemiddeld nog geen 65. ‘Sinds er fokwaarden voor uiergezondheid bekend zijn, heb ik daar bij de stierkeuze sterk op gelet’, verklaart de veehouder. ‘Ook de vader van Geertje 76 was een stier die op dit kenmerk heel hoog scoorde.’

Excellente dochter

Binnen de nafok van de sterkoe valt met name haar oudste dochter van de stier Lonar op. Zij werd excellent ingeschreven en realiseerde inmiddels ook al een levensproductie van 80.000 kg melk. ‘Uit deze koe fokte ik de stier Hubertus. De vader van deze stier is de zoon van een koe van ons eigen bedrijf, die ook al meer dan 150.000 kilo melk heeft geproduceerd en nog volop in productie is’, vertelt Zandvliet. Met deze achtergrond trok Hubertus de aandacht van de Europese op levensduur gerichte fokkerijvereniging Euna, die sperma van de stier op de markt brengt.

Grootmoeder Geertje 76 gaat ondertussen gewoon door met produceren. Ze kalfde twee jaar geleden voor het laatst af, maar het is tot nu toe niet gelukt om haar weer drachtig te krijgen. ‘Aan haar vel is te zien dat ze een oude dame is, maar ze mankeert nog niets’, verklaart Zandvliet. Bij de laatste melkcontrole gaf Geertje nog ruim twintig liter melk met een celgetal van 125.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *