Zelfredzame Lieze 133 sleept drie sterren binnen

20
apr
2023
0
Reacties

Met een levensproductie van 140.897 kg melk, een gemiddelde lactatiewaarde van 114 over tien lijsten en 89 punten voor algemeen voorkomen krijgt Lieze 133 drie sterren bij haar naam. De vijftienjarige koe is erg zelfstandig en vraagt om weinig aandacht.

‘We hebben geen werk aan haar’, stelt melkveehouder Rob Wolterink over zijn driesterren koe Lieze 133 (v. De Grote Pol Gertjan). ‘Ze heeft goede klauwen en benen. We hoeven haar nauwelijks te bekappen. Haar celgetal is heel goed en ze geeft heel makkelijk melk. Onze melkrobot is door haar goede speenplaatsing voor Lieze 133 geen probleem’, licht de veehouder toe. Samen met zijn zoon Emiel houdt Wolterink 65 weidekoeien in het Overijsselse Haarle. Waar de stal van oudsher vol stond met mrij-koeien, zijn ze jaren terug in gaan kruisen met holstein friesian. De melkveehouders wilden de productie verhogen en de keuze in mrij-stieren was toen nog niet zo groot. Doordat Lieze 133 al een oude koe is, zit er nog mrij in haar bloed.

Gezonde tweelingen

De veehouder omschrijft de driesterrenkoe als onopvallend in de stal. ‘We hoeven haar nooit op te halen, de melkrobot gaat haar prima af en ze heeft, op wat vruchtbaarheidsproblemen na, eigenlijk nooit gezondheidsproblemen’, licht hij toe. Wolterink legt uit dat Lieze 133 al een paar keer een tweeling heeft gekregen. ‘Dat is gelukkig wel altijd goed gegaan’, vult hij aan. Doordat ze de laatste tijd slecht drachtig werd, is ze een paar keer geïnsemineerd geweest met Belgisch witblauw. De veehouder merkt dat de koeien daar over het algemeen beter van dragen. ‘Eerst probeer ik het met een holsteinstier. Lukt dat niet dan proberen we het met een Belgische witblauwe.’ In februari is de koe weer geïnsemineerd. Dit keer met het mengsperma BullsEyeBlue, waarin sperma van verschillende Belgische-witblauwe stieren in een rietje zit. ‘Ik heb haar nog niet gecontroleerd, maar hoop dat ze drachtig is. Ze is hartstikke gaaf en zo te zien kan ze nog jaren mee’, stelt de veehouder.

Nog vief genoeg

De koe zit namelijk nog steeds heel goed in elkaar. De melkveehouder vertelt dat ze een lange koe is met veel inhoud. Ze staat heel makkelijk op in de box en loopt ze prima. Ook vindt hij haar met haar 1.48 meter best groot voor de tijd waarin ze is geboren. ‘Niet extreem, maar een mooie maat.’ De drie sterren koe werd dan ook ingeschreven met 89 punten voor algemeen voorkomen.

Melkproductie vangt gehalten op

Hoewel de focus van de veehouders op hoge gehalten ligt, zijn deze bij Lieze 133 met 4,46 procent vet en 3,61 procent eiwit niet extreem hoog. Het rollend jaargemiddelde ligt op hun melkveebedrijf namelijk op 4,80 procent vet en 3,73 procent eiwit. ‘Ze heeft wel een hele hoge productie, waardoor ze toch tientonner werd’, stelt de melkveehouder. Eerder werd Lieze 133 ook al honderdtonner. Inmiddels heeft ze een levensproductie van 140.897 kg melk gerealiseerd. Deze prestatie heeft Lieze 133 volgens Wolterink aan een combinatie van allerlei aspecten te danken, al denkt hij dat weidegang voor een grote bijdrage heeft gezorgd. ‘Weidegang is goed voor de koe, maar uiteindelijk moet je er ook geluk mee hebben’, aldus Wolterink.

FILMJE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *