Drie sterren voor halve montbéliarde Beatrix 168

18
jul
2023
0
Reacties

Hoewel Beatrix 168 er qua melkgift nooit uitsprong, kreeg ze met een levensproductie van 115.495 kg melk, een gemiddelde lactatiewaarde van 105 over 12 afgesloten lijsten en 86 punten voor algemeen voorkomen, onlangs drie sterren. Eerder werd ze al tientonner.

Filmpje

‘Beatrix 168 is een echte karakter koe. Waar ik zeg linksaf, gaat zij rechtsaf’, vertelt melkveehouder Arwim van der Linde over de met montbéliarde gekruisde holstein Friesian koe. ‘Maar door haar karakter heeft ze deze leeftijd kunnen bereiken, vervolgt hij. Samen met zijn vrouw Jenine melkt de veehouder 80 koeien in het Overijsselse Kampen. Het fokken van koeien met hoog eiwit, goede klauwen en een hoge levensduur is hun doel.

In 2010 kocht de familie Van der Linde Beatrix 168 (v. Low Cost Pation 4066) samen met een aantal andere montbéliarde koeien aan. ‘Door onze wat lichtere koeien hiermee in te kruisen hoopten we dat de nakomelingen wat forser zouden worden. Het aankopen van die koeien was een goede zet: twee zijn er honderdtonner geworden en Beatrix 168 dus zelfs Sterkoe 3.

Goed beenwerk

Haar pittige en dominante karakter in combinatie met haar goede beenwerk, maakt volgens Van der Linde dat Beatrix 168 goed tot haar recht komt. De koe kreeg 87 punten voor beenwerk. ‘Over montbéliardes werd vaak gezegd dat ze sneller klauwproblemen hebben. Ik zie dat niet terug. Ze heeft juist hele sterke benen, gezonde klauwen en ze stapt heel vlot’, geeft de veehouder aan.

Ook haar vruchtbaarheid was altijd goed. Ze was meestal in één of twee keer drachtig. Alleen de laatste twee jaar liep ze wat uit, doordat ze wat lastiger drachtig werd. De drie sterren koe is weer opnieuw geïnsemineerd. Het is nog even afwachten of ze weer drachtig is.

Dochter is Sterkoe 1

Beatrix 168 gaf veel vaarskalveren, waardoor de veehouder een aantal kalveren van haar heeft aangehouden. Er zijn nu nog vier nakomelingen van de drie sterrenkoe op het bedrijf aanwezig. ‘De oudste is vorig jaar Sterkoe 1 geworden. Haar karakter is wat milder dan dat van Beatrix 186 en ze is wat minder zwaar en groot. Zij kan haar moeder nog best weleens gaan opvolgen’, vertelt de veehouder.

Dat de melkveehouders een aantal kalveren van Beatrix 168 aanhielden, was niet vanzelfsprekend. Ze houden namelijk zo min mogelijk jongvee aan, slechts dertien tot zeventien stuks per jaar. ‘Dit is precies genoeg om de klappen van koeien die uitvallen op te vangen. Zo kunnen de koeien zo oud mogelijk worden’, licht de veehouder deze keuze toe. De rest van de koeien insemineren ze met Belgisch witblauw.

Oude koeien houden

De gemiddelde leeftijd op het bedrijf ligt op vijf jaar en zeven maanden. ‘Mijn streven is vijf jaar en tien maanden, maar dit jaar hebben we toevallig veel meer vaarskalveren, 30 stuks, aangehouden waardoor de leeftijd met een paar maanden naar beneden is gezakt’, legt de veehouder uit. Ook zijn de twee oudste koeien van 21 en 18 jaar vorig jaar overleden. ‘Met die oudste koe ben ik helaas te laat begonnen met keuren. Ze is honderdtonner en tientonner geweest en kreeg 88 punten voor algemeen voorkomen. Alleen haar lactatiewaarde daalde de laatste jaren, waardoor ze geen Sterkoe 3 meer werd. Beatrix 168 is dus onze eerste Sterkoe 3. De oudste koe op het bedrijf is nu 16 jaar.

Dat de veehouder zijn koeien een tweede kans geeft, zou hij niet zeggen. ‘Wat is een tweede kans?’, stelt hij. ‘Ik streef ernaar om niet te selecteren op de kilogrammen melk. Had ik dat wel gedaan, dan vraag ik me af of ik Beatrix 168 nog wel had gehad. Ze gaf nooit meer dan 10.000 liter, veel andere koeien in de stal produceerden dat wel’, geeft hij aan. ‘Ook hebben we best veel koeien in de stal met 85 punten voor algemeen voorkomen. Dat Beatrix 168 86 punten kreeg, kwam als een verrassing. Dat hadden we zelf niet gezien’, vertelt de veehouder trots.


 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *