De Beste boerenmelkkoe van Vlaanderen, editie 2021

11
jan
2022
0
Reacties
Hanka van Thierry Van Leeuwe uit Adegem won in de categorie vanaf 7e-kalfs en werd ook publiekskampioene

Koeien die zich op koppelniveau onderscheiden, dat is misschien wel de kortste samenvatting van waarover de ‘beste boerenmelkkoeverkiezing’ gaat. Het gaat over koeien die veel melk produceren, gezond en vruchtbaar zijn en er ook nog eens goed uitzien ook. Kortom: koeien die je als veehouder koestert en waar je zo een stal vol wil van hebben.

De winnaars dit jaar luisteren naar ‘Liefje’, ‘1096’ en ‘Hanka’, maar passender zou zijn om hier 69 namen op te sommen. 69 aanmeldingen waren er van bijzondere koeien die voor hun eigenaren veel betekenen. 69 koeien die prestaties voor kunnen leggen om U tegen te zeggen. Want laat wel een ding duidelijk zijn: jaar na jaar én een hoge productie realiseren én een gezond uier hebben én een korte tussenkalftijd hebben: het is ieders wens, maar geen vanzelfsprekendheid. Dat die koeien er ook nog best goed uit moeten zien, maakt het nog een tikkeltje lastiger.

Terugkijken webinar

Op 17 december werd via een webinar de top 3 uit de drie categorieën voorgesteld. Via deze link kan u dit webinar herbekijken.

Tijdens het live-webinar kon het publiek ook stemmen. Per categorie werd een publiekslieveling verkozen en uit de publiekslievelingen van alle categorieën werd de finale publiekskampioene verkozen. Bij de jonge eindigde Liefje van Pieter en Cindy Obin-Rommelaere voor Magalie Vh Zomerbloemhof van de familie Lahousse en Zwanebloem 1392 van de familie Masscheleyn. In categorie midden haalde Jade Vh Zomerbloemhof van opnieuw Lahousse het voor 1096 van Johan en Stef Hillen en 1047 van de familie Masscheleyn. In de oudste categorie won Hanka van Thierry Van Leeuwe voor Joanna van de familie Van Waes en Hoover Fonic van de familie Van De Veire. Uiteindelijk sleepte Hanka de titel ‘publiekskampioene’ overtuigend binnen, voor Jade van Lahousse en Liefje van Obin.

De volledige uitslag van de boerenmelkkoeverkiezing kan u hier bekijken. Een link naar enkel de filmpjes met de top 3 vindt u hier: categorie Jong, categorie Midden, categorie Oud.

Liefje 8171 van Pieter en Cindy Obin-Rommelaere uit Oudekapelle won in de categorie derde- en vierdekalfs

De verkiezing werd opgedeeld in drie categorieën: een rubriek derde- en vierdekalfskoeien, een categorie vijfde- en zesdekalfskoeien en tenslotte ook een categorie met koeien met minimaal 7 kalvingen. De beoordelingscriteria waren lactatiewaarde, kilogrammen vet en eiwit per (productie)dag, afkalfleeftijd als vaars en tussenkalftijd, celgetalverhogingen en tot slot ook algemeen voorkomen. 7 criteria dus waarbij bij elk onderdeel punten toegekend werden naargelang de prestatie.

1096 van Johan en Stef Hillen uit Helchteren won vorig jaar bij de derde- en vierdekalfskoeien en won nu in de categorie vijfde- en zesdekalfs

Straffe prestaties

Om een idee te geven: gemiddeld kalfden alle koeien af op de leeftijd van 24 maanden, is hun tussenkalftijd 386 dagen, produceren ze 2,8 kg vet en eiwit per dag en behalen ze op het bedrijf een lactatiewaarde van 112. Met 0,07 celgetalverhogingen per monstername is sprake van een prima uiergezondheid. 0,06 komt immers overeen met één celgetalverhoging op 14 monsternames of, in dit geval, één zeldzame celgetalverhoging per 2 lactaties. De gemiddelde exterieurscore bedroeg 86 punten algemeen voorkomen. Gemiddeld scoorden de koeien daarmee net geen 72 punten in de ‘boerenmelkkoescore’ (uitleg terug te vinden in het reglement van de verkiezing).

Deze boerenmelkkoeverkiezing is een initiatief van de districtsbesturen in Vlaanderen en was toe aan de tweede editie. In 2022 komt er geen verkiezing, in het najaar van 2023 wordt deze wedstrijd wel opnieuw georganiseerd. Hierbij al de oproep om (opnieuw) deel te nemen. Geniet in tussentijd van de bijzondere koeien in uw stal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *