Vitale Kiandochter Weper 4 zet drie sterren achter haar naam

20
dec
2023
0
Reacties
3 sterrenkoe Weper 4 (v. Kian) Eig.: Falkena, Longerhouw

Ze loopt gewoon rustig door in de kudde, de kersverse Sterkoe 3 van vader en zoon Hans en Murk Falkena in Longerhouw. ‘Zo’n koe hebben we nog nooit gehad: 15 jaar en nog zó fit’, vertelt Hans (73) over Weper 4 (Kian x Nevada). ‘Ze is heel vitaal en redt zich goed in de kudde’, vult Murk (40) aan.

FILMPJE

De Kiandochter loopt al 10 afgeronde lactaties mee en heeft het nodige beleefd op het bedrijf van Falkena. Na 12 jaar op het bedrijf ging ze drie jaar geleden voor het eerst de wei in en afgelopen voorjaar leerde ze de melkrobot kennen. ‘Op zo’n leeftijd nog zulke grote veranderingen doormaken, dat is wel bijzonder. Vooral omdat ze het zo goed oppakt. De melkrobot had wel even tijd nodig natuurlijk, maar ook daar loopt ze nu zelfstandig heen’, aldus Murk.

Kilogramteller richting de 140.000

Afgelopen zomer werd de koe opnieuw ingeschreven. Haar algemeen voorkomen kreeg 87 punten, net als haar frame en beenwerk. Haar uier kreeg 86 punten en haar type zelfs 88 punten. ‘En een lactatiewaarde van 109 over 10 lijsten, dat komen we niet vaak tegen. Al helemaal niet bij een koe van 15 jaar’, geeft Hans aan. Met de laatste mpr staat haar levensproductie bijna op 140.000 kg melk, met gehalten van 4,46 procent vet en 3,68 procent eiwit. Twee jaar geleden passeerde ze de tien ton vet en eiwit. ‘Ze heeft een ontzettend goede levensduur’, aldus Hans.

Levensduur in Kianbloed

Die levensduur heeft Weper 4 volgens Hans meegekregen van vader Kian. Weper is niet de eerste Kiantelg die drie sterren achter haar naam kan zetten. ‘Kian had wat mrij-bloed en was over het algemeen een heel goede stier. In combinatie met moedersvader Nevada – ook een levensduurstier in mijn ogen – levert dat dus een sterke koe op’, verklaart Hans. Veel nakomelingen zijn er helaas niet in de stal: van de 11 afkalvingen zijn er twee vrouwelijke nakomelingen op het bedrijf. ‘Ze is nu weer drachtig en kan in deze staat van zijn nog wel even mee’, vertelt Murk. Vader en zoon zijn het erover eens: van zo’n koe wil je wel een stal vol.

Vijftienjarige Kiandochter Weper 4 nog topfit

Ze loopt gewoon rustig door in de kudde, de kersverse Sterkoe 3 van vader Hans en zoon Murk Falkena in Longerhouw. ‘Zo’n koe hebben we nog nooit gehad: 15 jaar en nog zó fit’, vertelt Hans (73) over Weper 4 (Kian x Nevada). ‘Ze is heel vitaal en redt zich goed in de kudde’, vult Murk (40) aan. Na 12 jaar op het bedrijf ging ze drie jaar geleden voor het eerst de wei in en afgelopen voorjaar leerde ze de melkrobot kennen. ‘Op zo’n leeftijd nog zulke grote veranderingen doormaken, dat is wel bijzonder. Vooral omdat ze het zo goed oppakt’, vertelt Murk. Met de laatste mpr staat haar levensproductie bijna op 140.000 kg melk, met gehalten van 4,46 procent vet en 3,68 procent eiwit. Twee jaar geleden passeerde ze de tien ton vet en eiwit, en volgens vader en zoon Falkena kan ze nog wel even mee. ‘Ze is nu ingeschreven met 87 punten en behoeft nauwelijks aandacht’, aldus Hans. ‘Van dit soort koeien wil je wel een stal vol.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *