Terugblik webinar district Oost-Nederland

24
feb
2021
0
Reacties

Op 9 februari jl. organiseerde het districtsbestuur Oost-Nederland voor het eerst een webinar als vervanging voor de fysieke ledenbijeenkomsten, die dit jaar helaas geen doorgang konden vinden.

Allereerst praatte voorzitter Agnes Gunnewijk de kijkers bij over de actualiteiten en cijfers vanuit het district. Het aantal leden in district Oost-Nederland is 2211. Dit is 3% minder dan vorig jaar. De bedrijfsgrootte is gestegen met 5% naar 91 melkkoeien per bedrijf. Er was afgelopen jaar een flinke stijging te zien in het aantal predicaten die toegekend zijn: 321 honderdtonners, 41 tientonners en 32 sterkoeien. Verder haalde Agnes meerdere prestaties aan, mooi verdeeld over een aantal bedrijven.

Mededelingen hoofdbestuur

Dit jaar is een nieuwe directie aangesteld. Die stelde zichzelf voor door middel van een filmpje. Peter Schrijver blikte namens het hoofdbestuur terug op het bewogen jaar dat achter ons ligt. Daarnaast keek hij vooruit naar de uitdagingen die er zijn voor CRV. In een filmpje gaf financieel directeur (CFO) Egon Verheijden een toelichting op de jaarcijfers 2019-2020.

Het gedrag van koeien

Kunnen koeien met ons gedrag omgaan? Dat was de vraag aan Ronald Rongen van Low Stress Stockmanship Europe. Agnes Gunnewijk had een aantal vragen voorbereid voor Ronald met als achtergrond de fokdoeldiscussie. Is fokken op karakter mogelijk, kun je selecteren op temperament. Maar ook: wat kun je zelf doen tijdens de opfok van het kalf? Ronald had mooie praktijkvoorbeelden als antwoord hierop. Het filmpje hoe de koe haar omgeving ziet, was zeer verrassend en verklaart ook een deel van haar gedrag.

 

Verkiezingen

Dit jaar zijn Janet Heilersig-Roelofsen uit Markelo, Bertine Luttikhedde-Smelt uit Haaksbergen en John Hilhorst uit Laag Keppel aftredend en herkiesbaar. Agnes Gunnewijk-Veer uit Beltrum was aftredend en niet herkiesbaar. Gerben Slaghekke uit Hengevelde werd voorgedragen. In totaal zijn er 279 stemmen uitgebracht (13% van de leden).
Janet Heilersig-Roelofsen, Bertine Luttikhedde-Smelt en John Hilhorst zijn door de leden herkozen voor een volgende termijn in het districtsbestuur. Ook Gerben Slaghekke werd gekozen door de leden. Op 11 maart zullen zij voorgedragen worden voor benoeming. Beoogd districtsvoorzitter Niek Heijink bedankt Agnes voor haar tien jaar als voorzitter.

Hier kunt u het webinar terugkijken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *