Systeem fokwaardeschatting grondig onderzocht

categorie Coöperatie
23
dec
2021
0
Reacties

Om de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de fokwaardeschatting te waarborgen is er iedere twee jaar een grondig onderzoek. Deze toetsing betreft alle systemen die in dienst staan van de fokwaardeschatting en vond plaats in november 2021.

Het tweejaarlijkse onderzoek werd uitgevoerd door twee buitenlandse experts die veel kennis en ervaring hebben met fokwaardeschattingen in diverse landen.

De uitslag van het onderzoek wordt door Coöperatie CRV kritisch geëvalueerd. De coöperatie hecht er veel waarde aan dat de systemen voor de fokwaardeschatting objectief en vakkundig worden getoetst. De experts kijken naar de opzet, de werking en de kans op onjuistheden.

Intensief en zorgvuldig

In november 2021 vond dit onderzoek plaats door twee experts uit Duitsland en Italië met veel internationale ervaring. Samen met de afdeling Animal Evaluation Unit (AEU, het team van Coöperatie CRV dat verantwoordelijk is voor de systemen van de fokwaardeschatting) en enkele wetenschappers van Wageningen UR hebben de experts alle systemen van de fokwaardeschatting intensief en zorgvuldig getoetst.

Gunstige uitslag

De uitslag van het onderzoek is gunstig. Beide experts geven aan dat de systemen die Coöperatie CRV gebruikt, functioneel zijn en dat er voldoende validatie in zit. Hiermee wordt bedoeld dat de checks op de juistheid van de fokwaardeschattingen in orde zijn, zowel qua uitkomst als qua betrouwbaarheid. Er zijn geen aanbevelingen gedaan voor aanpassingen.

Nieuwe systemen

Coöperatie CRV werkt momenteel aan het vernieuwen van de systemen voor fokwaardeschattingen. De invoering is gepland eind 2022. De ontwerpen hiervoor zijn door de experts nader bekeken. Zij concludeerden dat de nieuwe systemen behalve dat ze praktischer zijn ook meer stabiliteit bevatten. Dit gaf het team van AEU alle vertrouwen om door te gaan met dit project.

State of the art

Zowel de experts die het onderzoek uitvoerden, als de mensen van Wageningen UR en Coöperatie CRV kijken terug op twee inspirerende dagen. Het was prettig om te ervaren dat de buitenlandse experts onder de indruk zijn van de kwaliteit van de techniek voor fokwaardeschattingen die Coöperatie CRV gebruikt. Bovendien ontving de coöperatie een compliment voor het nieuwe systeem dat de experts omschrijven als ‘state of the art’. In goed Nederlands: het neusje van de zalm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.