Sterkoe Koba ging moeiteloos van grup naar ligbox

22
feb
2021
0
Reacties

Het overgrote deel van haar leven bracht ze door op de grupstal. Maar zelfs op 13-jarige leeftijd maakte Koba 81 twee jaar geleden nog probleemloos de overgang naar een ligboxenstal. ‘Dat ging beter dan ik had verwacht’, bekent haar eigenaar Gerrit Lammers uit Eibergen. ‘Ik ben heel trots dat de koe er nog zo goed voor staat.’

Lammers noemt zichzelf een beetje gekscherend ‘hobbyboer’, want het grootste deel van zijn tijd besteedt de ondernemer aan het op afstand begeleiden van biogasprojecten in binnen- en buitenland. Maar omdat zoon Nick ‒ die nu nog studeert aan de has ‒ graag boer wil worden, werd in 2018 geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe ligboxenstal voor 90 koeien.
Nu nog doet de veehouder het grootste deel van het dagelijks werk samen met zijn vrouw Nicole. Nick en zijn broer Renso werken in hun vrije tijd wel volop mee. ‘Om het werk behapbaar te houden melken we nu 50 koeien. Groeien komt wel als onze zoon thuiskomt’, redeneert hij.

Buitenbeentje

Tussen de 50 koeien weet Koba 81 zich als oudste heel goed te handhaven. Onlangs kreeg ze van de inspecteur 85 punten voor uier en algemeen voorkomen, genoeg voor het bijzondere predicaat Sterkoe 3. Overigens is Koba in de stal wel een beetje een buitenbeentje. Zo moet ze als zuivere holstein de concurrentie aan met kruislingen van verschillende rassen. Ook zijn haar gehalten beslist niet representatief voor het bedrijfsgemiddelde. De dochter van de stier Steeginks Waikato gaf in haar leven tot nu toe bijna 125.000 kg melk met 3,88% vet en 3,34% eiwit, waar het bedrijfsgemiddelde rond de 5% vet en 3,80% eiwit ligt.

Laatste kans

Het is nog niet gelukt om Koba weer drachtig krijgen, maar Lammers blijft het proberen, wellicht met een ‘laatstekansembryo’. ‘Als ze nog één keer kalft, kan ze misschien ook nog de tien ton vet en eiwit halen. Die mijlpaal hebben we nog niet eerder bereikt, dus dat is een mooie nieuwe uitdaging.’

Filmpje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *