Sterkoe Delta Annecy: waardige nazaat uit legendarische fokkoe

28
mei
2020
0
Reacties
De familie D’Hauwe is trots op de prestaties van sterkoe Delta Annecy (v. Kian) (foto: Regine Foket)

Ze werd in 1968 in Amerika geboren en in haar tijdperk beschouwd als voorbeeldkoe voor het holsteinras. De legendarische Plushanski Chief Faith kreeg 94 punten voor exterieur en tekende voor ‒ destijds gigantische ‒ producties, zoals een 305 dagenlijst van 15.382 kg melk met 5,0% vet. Daarbij was Faith een heel sterke koe die ook nog een spiertje had. Uiteindelijk zou ze een levensproductie realiseren van ruim 110.000 kg melk met 4,67% vet.

Dankzij de opkomende et-techniek gingen embryo’s van Faith en haar nakomelingen de hele wereld over. Zo kwamen ‒ onder andere via het Etazon-programma ‒ haar genen ook naar Nederland. Begin jaren negentig was het Etazon Annecy die als embryo de oceaan overstak. Ze zou hier uitgroeien tot een enorme embryoproducente en stammoeder van een uitgebreide koefamilie, waaruit stelselmatig toppers komen bovendrijven. Zo staat Etazon Annecy aan de basis van populaire CRV-tieren als Delta Magister en Delta Accord, maar bijvoorbeeld ook van de roodbonte InSire Topstier Bentehoek Faithful.

Honderdtonner én sterkoe

Bijna dertig jaar na de geboorte van Etazon Annecy is het Kiandochter Delta Annecy die in de schijnwerpers staat op het bedrijf van de familie D’Hauwe in het Vlaamse Sint-Lievens-Houtem. Onlangs passeerde ze op pas tienjarige leeftijd al de grens van een levensproductie van 100.000 kg melk (met ook nog eens hoge gehalten van 4,52% vet en 3,86% eiwit). Bovendien werd ze gekroond met het predicaat sterkoe. Ook in haar exterieur toont ze zich namelijk een waardige nazaat van de legendarische Faith. Ze werd ingeschreven met 87 punten voor algemeen voorkomen, waaronder 86 voor uier en 87 voor benen.

Brede voorhand en diepe ribbenkast

‘Annecy is een sterke koe met een uitgesproken karakter. Ze heeft een oerdegelijk frame met een brede voorhand en een diepe ribbenkast. En daarbij beschikt ze over spijkerharde benen en een heel goed uier’, vertelt Herman D’Hauwe, die zijn sterkoe kocht als verse vaars. ‘Vier jaar geleden zijn we omgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering en ook die verandering heeft ze fantastisch doorstaan’, vult hij aan. Annecy bracht op het bedrijf twee dochters en ook zij doen het heel goed, net als al haar kleindochters. ‘Ja, ze is beslist ook een goede fokkoe’, aldus haar eigenaar.

Versleten is Annecy nog lang niet. ‘Maar haar matige vruchtbaarheid speelt haar nu wel parten’, vertelt D’Hauwe met spijt. ‘Het is nog niet gelukt om Annecy terug drachtig te krijgen. Maar daar blijven we aan werken. Met zo’n geweldige koe geven we het natuurlijk niet zomaar op’, verklaart de veehouder.

 

Wilt u meer informatie over sterkoeien, klik hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *