Sterkoe Bartje 281 komt uit een goed nest

11
jul
2022
0
Reacties

Haar moeder gaf al 100.000 kg melk en twee (half)zussen werden tientonner. Een van hen werd bovendien negen jaar geleden op 13-jarige leeftijd publiekskampioene in de Beste Boerenkoeverkiezing van het vakblad Melkvee. Daarbij behoren ook haar vader Kian en moedersvader Cash tot de betere levensduurververs van hun generatie.

Nee, Bartje 281 van Jan en Hermineke Vonk. uit Goudriaan, heeft haar duurzaamheid niet van een vreemde. Met een actuele levensproductie van 108.459 kg melk met 4,88% vet en 3,83% eiwit is ze hard op weg naar de tien ton vet en eiwit. Daarbij werd ze onlangs op 15-jarige leeftijd ingeschreven met 87 punten voor algemeen voorkomen en in combinatie met een gemiddelde lactatiewaarde van 105 over toen afgesloten lijsten voldeed ze daarmee aan alle eisen voor het predicaat sterkoe 3.

‘Zoals eigenlijk alle duurzame koeien is Bartje 281 een koe die opvalt door niet op te vallen. Ze loopt gewoon in de koppel en gaat iedere dag lekker mee naar buiten’, vertelt melkveehouder Jan Vonk. ‘Met een hoogtemaat van 1.44 meter is ze niet groot maar ze heeft keiharde benen en een goed werkbaar uier’, omschrijft haar eigenaar de kersverse sterkoe.

Overigens dankt Bartje 281 haar levensduur niet enkel aan haar genen. Jan Vonk is zuinig op zijn koeien en geeft dieren graag een tweede kans. Zo ligt de gemiddelde leeftijd van de 110-koppige veestapel niet voor niets op 6 jaar en 4 maanden. Ook Bartje dankt het feit dat ze nog rondloopt op het bedrijf aan het doorzettingsvermogen van haar verzorger. ‘Twee jaar geleden betrapte ze een speen met een flinke wond tot gevolg’, vertelt Jan. ‘Het tepelkanaal was gelukkig nog intact maar melken was wel een tijdje pijnlijk. In goed overleg tussen koe en boer hebben we echter besloten niet zomaar op te geven’, verklaart de veehouder. En met succes. Bartje hield aan het ongeluk weliswaar een litteken over maar produceert inmiddels weer op niveau met een lactatiewaarde van 103 in haar elfde lijst. ‘Om de tien toen vet en eiwit vol te maken moet ze eigenlijk nog een keer kalven’, heeft Jan berekend. ‘Ze is inmiddels ruim 6 weken geleden geïnsemineerd en ik heb haar niet tochtig gezien. Nu maar hopen dat ze drachtig is en de familie-eer hoog houdt door als derde zus de tientonnerstatus te bereiken.’

KLIK HIER VOOR HET FILMPJE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *