Productiemachine Anna 300 heeft hoogste ejr van Midoost-Nederland

15
dec
2020
0
Reacties

In de toplijst van koeien met het hoogste economisch jaarresultaat van boekjaar 2019-2020 is in Midoost-Nederland (zie tabel) Anna 300 van vof Mensink uit Dedemsvaart op nummer 1 beland.

De inmiddels bijna zeven jaar oude Anna (Bertil x Butembo) is bezig met haar vierde lijst, maar de topprestatie behaalde ze tijdens haar derde lactatie. Met een productie van ruim 29.000 kg melk met 3,63% vet en 3,57% eiwit kwam ze uit op een ejr van 4288 euro, waarmee ze Marijtje 556 van maatschap Drenten achter zich liet. In totaal staan er vier koeien van Mensink in de lijst, die in dit geval uit elf koeien bestaat. Op een gedeelde nummer tien staan Mensinks Gretha 511 en 410, die beide een ejr van 3752 euro neerzetten.

Een echte productiemachine

Volgens Lieselot Mensink is Anna 300 wat aan de grote kant, maar zit ze goed in elkaar. ‘Ze redt zich prima in de stal en is een echte productiemachine, die vreet, herkauwt en graag naar de robot gaat. Ze houdt niet van gedoe maar van rust’, vertelt Mensink.

Het was een maand geleden even spannend op het gebied van Anna’s gezondheid. ‘Ze schommelde ineens in haar productie en dat zijn we niet van haar gewend. Het bleek uiteindelijk te gaan om een darmverkleving en de dierenarts gaf weinig kans dat ze het zou redden. Maar Anna 300 geeft niet zomaar op, niet alleen herstelde ze van de operatie, nu ongeveer een maand later tikt haar productie alweer de 50 liter aan’, zegt Mensink trots.

Consequent persistent

Anna is daarnaast een erg persistente koe. Haar tweede lactatie hield ze bijna 600 dagen vol en ook de derde, waarin ze haar ejr-score neerzette, duurde met bijna 500 dagen lang. ‘Tegenwoordig wachten we ook langer met insemineren. We zijn gewend dat op tijd te doen, maar daar wil Anna 300 niks van weten. Die wil eerst lang en veel melk produceren, drachtig worden komt later wel’, is Mensinks ervaring. ‘We hopen nog lang van haar te mogen genieten en dat ze nog wat vaarskalfjes mag brengen. Als ze gezond blijft, kan ze gezien haar leeftijd van 6,5 jaar nog wel eens hoge producties gaan behalen. ‘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *