Op sterkoe Danone S Van het Natteveld zit geen sleet

23
jan
2020
0
Reacties

‘Een koe die niet opvalt, nooit een dierenarts heeft gezien, altijd vlot drachtig is en van geen ouderdom weet.’ Met deze woorden prijst Filip Everaet zijn kersverse sterkoe Danone S van het Natteveld.
De dochter van de stier Baxter werd onlangs op bijna 11-jarige leeftijd ingeschreven met 88 punten voor zowel uier als beenwerk als algemeen voorkomen. En ze leverde al zeven lijsten af met lactatiewaarden van 115 en hoger. Hiermee voldoet ze ruimschoots aan de eisen voor het predicaat Sterkoe, dat sinds dit jaar in Vlaanderen wordt uitgereikt.

2 x 5 generaties

De grootmoeder van Vlaanderens derde sterkoe kocht Everaet in 2005 toen hij zijn veestapel omschakelde van witblauw mixte naar zwartbont. ‘Haar dochter van Fortune, de moeder van Danone, bleek al een heel duurzame koe. Inmiddels heb ik uit Danone al twee keer vijf generaties op rij op het bedrijf. ‘Het zijn allemaal dieren waar geen sleet op zit’, constateert hij.

Canadese bindstal

De familie Everaet melkt in het Vlaams-Brabantse Kester een 60-tal koeien. De dieren zijn gehuisvest in een Canadese bindstal. ‘De prestaties van koeien als Danone bewijzen dat ook aangebonden koeien heel duurzaam melk kunnen produceren’, wil de veehouder nog graag kwijt.

De sterkoe zelf zal binnenkort haar achtste lactatie beëindigen om voor de negende keer te kalven. ‘Als ze geen tegenslag krijgt, kan ze in de komende lijst de 100.000 kilo melk vol maken’, spreekt haar eigenaar hoopvol uit.

Predicaat Sterkoe

Het predicaat Sterkoe wordt sinds dit boekjaar in Vlaanderen uitgereikt aan koeien met bijzondere prestaties op het gebied van zowel levensduur als productie en exterieur. Voor de toekenning van de predicaten Sterkoe 1, 2 en 3 worden de lactatiegegevens en het exterieur beoordeeld op respectievelijk 9-, 12- en 15-jarige leeftijd. Sterkoeien moeten op deze leeftijd door een stamboekinspecteur zijn gewaardeerd met ten minste 85 punten voor algemeen voorkomen en ten minste 85 punten voor uier. Daarbij moeten sterkoeien over alle lijsten een gemiddelde lactatiewaarde van minimaal 105 hebben.

Wilt u meer informatie over sterkoeien, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *