Marsna Lette 37: extreme gehaltes, 100% vaarskalveren en twee sterren

6
mei
2022
0
Reacties

Meer dan 600 dochters van de stier Kian produceerden in hun leven al 100.000 kg melk en daarvan haalden er 94 ook al de tien ton vet en eiwit. Tussen al deze productieve en duurzame koeien springt Sterkoe 2 Marsna Lette 37 van de familie Van der Horst in Boekel er echter nog extra bovenuit.

Met een levensproductie van 105.757 kg melk met 5,47% vet en 4,06% eiwit is zij namelijk de tientonner van Kian met de allerhoogste gehaltes. ‘Ik gebruik altijd stieren met hoge gehaltes, maar bij deze koe zitten de hoge percentages vet en eiwit ook nog eens in de moederlijn’, vertelt Frans van der Horst die in een vof met zijn vrouw José en zoon Rick een 140-tal koeien melkt.

Negen vaarskalfjes

‘En ze geeft deze kwaliteit ook door aan haar dochters. Daarvan zijn er twee in opfok en nog drie aan de melk. Deze realiseren gehaltes van rond de 5,50% vet en 4% eiwit. En ook de vier kleindochters van Marsna Lette 37 hebben deze eigenschap’, vult hij aan. Wat de tientonner extra bijzonder maakt, is dat ze in negen keer kalven negen keer een vaarskalfje op de wereld bracht, zonder gebruik van gesekst sperma.

Superkoe

‘Marsna Lette is een koe die goed in balans is. Ze beschikt over goede benen en klauwen en een duurzame uier die nog altijd boven de hak wordt gedragen’, omschrijft de veehouder haar. Onlangs is ze op 13-jarige leeftijd nog ingeschreven met 86 punten frame, 87 type, 86 uier, 89 benen en 87 algemeen voorkomen. Daarmee kreeg ze ook het predicaat Sterkoe 2. ‘Ze produceert zeer persistent en is nooit ziek’, vertelt Frans. ‘Het is gewoon een superkoe, waarvan we er wel een hele stal vol zouden willen hebben.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *