Ledenbijeenkomsten vleesvee Vlaanderen: Kijken in de genen

23
feb
2022
0
Reacties

Na een jaar afwezigheid leek het even opnieuw mis te gaan, maar op de valreep kijken we er naar uit om u tijdens de klassieke, fysieke ledenbijeenkomsten te ontmoeten. Tijdens de ledenbijeenkomsten blikken we met u terug op de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en krijgt u een toelichting op de jaarcijfers en belangrijkste actualiteiten van CRV door uw hoofdbestuurder. Daarnaast staan we uitgebreid stil bij 2 bijzonder actuele items: Meat+ en genomics. De bijeenkomsten sluiten af met een stierenpresentatie witblauw om nadien nog de ruimte te geven tot bijpraten en netwerken.

 

5 bijeenkomsten

Zoals gebruikelijk worden er 5 ledenbijeenkomsten in Vlaanderen georganiseerd. De data en locatie vindt u hieronder:

Datum Aanvang Locatie
District Vlaanderen Oost 
Dinsdag 1 maart 19.45 uur Zaal Glazuur, Dries 7A, Glabbeek
Maandag 7 maart 19.45 uur Domein De Putten, Houtum 51, Kasterlee
Dinsdag 8 maart 19.45 uur Pibo Tongeren, Sint-Truidersteenweg 323, Tongeren
Donderdag 10 maart 19.45 uur Feestzaal Katelijnenhof, Heirweg 172, Roeselare
Maandag 14 maart 19.45 uur Feestzaal Breughel, Beerveldsebaan 32, Lochristi

 

Meat+ en genomics

Meat+ is een extra troef voor de kwaliteit van het Belgisch witblauw ras. Deze genetische eigenschap heeft invloed op de malsheid van het vlees. Langdurig en uitgebreid onderzoek ging hier aan vooraf, maar het resultaat is onbetwistbaar: Meat+ garandeert 100% kwaliteit. Hoe dit overerft en hoe u uw veestapel verzekert van dit label, krijgt u op de vergadering te horen.

Waarbij Meat+ slechts één gen betreft, is dit voor genomics een ander verhaal. Groeikracht, bespiering, vruchtbaarheid, drinkvermogen of noem maar op worden allen door het genoom bepaald. BBG heeft fors geïnvesteerd in onderzoek naar welke genen invloed hebben op de ontwikkeling van dieren. Deze techniek bestaat al langer bij Holstein en heeft daar de genetische vooruitgang fors versneld. Bij Belgisch witblauw is dit nu ook mogelijk wat betekent dat voor jonge stieren al met een behoorlijke betrouwbaarheid kan voorspeld worden hoe ze zullen fokken. BBG zet dan ook jonge stieren in met een interessant genetisch profiel. Wat dit voor u als veehouder betekent, komt u tijdens deze ledenbijeenkomsten te weten.

 

Stierenpresentatie

Uiteraard geen ledenbijeenkomst zonder stierenpresentatie. Het actuele aanbod aan topstieren die bovendien voldoen aan het Meat+-kwaliteitslabel krijgt u voorgesteld door veestapeladviseurs Frank Steukers en Simon Deconinck.

 

Programma:

19.45 uur            Ontvangst

20.15 uur            Opening

20.20 uur            Actualiteiten hoofdbestuur

20.40 uur            Meat+ en genomics

21.15 uur            Pauze

21.30 uur            Stierenpresentatie

22.00 uur            Gezellig samenzijn

 

Sociaal contact

Na deze veel te lange corona-break hebben wij u best veel te vertellen. Toch willen we tijdens deze bijeenkomsten ook de ruimte laten om elkaar opnieuw te ontmoeten en bij te praten. We streven er dan ook naar ons programma tijdig af te werken. Het betekent anderzijds ook dat het CST (Covid Safe Ticket) gehanteerd wordt als toegang tot de vergadering.

 

Praktisch:

De bijeenkomsten vinden allen ’s avonds plaats. Inschrijven voor deze bijeenkomsten is niet nodig, maar kan ons helpen om een zo correct mogelijke inschatting van de opkomst te maken. U doet er ons plezier mee om uw aanwezigheid te melden bij mario.willen@crv4all.com.

 

We kijken uit naar uw komst!

 

Met vriendelijke groet,

Districtsbestuur CRV                                                     CRV-Afdelingsbesturen vleesvee

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *