Kruising maakt Bea 86 Sterkoe 3

26
jun
2023
0
Reacties

Niet zo groot, breed in de voorhand, goede gehaltes, vruchtbaar en duurzaam: Bea 86 (v. Kian) is de perfecte koe voor veehouder Anton Fikken. De bijna zestienjarige koe werd onlangs Sterkoe 3 met een productie van 112.568 kg melk, een lactatiewaarde van 126 over 13 afgesloten lijsten en 88 punten voor algemeen voorkomen.

‘Haar prestaties komen voort uit de kruising van holstein friesian, brown Swiss en mrij. Ze is een goed gelukte kruising, zowel qua productie en gehaltes als benen en vruchtbaarheid’, stelt de veehouder die samen met zijn vrouw Ineke 45 koeien in het Overijsselse Luttenberg melkt.

Zo vader, zo dochter

De veehouders zijn echte gehaltefokkers. Dat is terug te zien in de productie van Bea 86: 5,09 procent vet en 3,88 procent eiwit. De koe werd eerder dan ook al tientonner. Fikken stelt dat ze haar goede gehaltes van haar vader Kian heeft meegekregen. De goede gehaltes zijn echter niet het enige wat Bea 86 van haar vader heeft geërfd. ‘Ze heeft een Kian-karakter; ze is ontzettend fanatiek’, stelt hij. De veehouder vertelt dat de assertieve koe een echt haantje de voorste is, zowel aan het voerhek als in de wei en in de stal.

Ook haar goede benen, die met 90 punten werden beoordeeld, heeft de koe volgens Fikken aan haar vader te danken. ‘Kian heeft veel invloed gehad op de prestaties van Bea 86. Het is een stier die door de goede gehaltes, goede benen en brede voorhand helemaal in deze tijd past. Voor mij is het de Starbuck van Nederland’, stelt de melkveehouder.

Opvolger staat klaar

Bea 86 geeft haar genen ook goed door. ‘Ze heeft een kleindochter die precies op Kian lijkt. Zowel in de stal als op papier is dat een hele mooie koe. Ze heeft hele beste klauwen en is breed in de voorhand. Een vaars die je graag wilt hebben en ik denk zelfs de opvolger van Bea 86’, licht Fikken toe. Ook Bea’s andere nakomelingen hadden allemaal goede gehaltes.

Pas geleden is de driesterren koe weer opnieuw geïnsemineerd. Dit keer met gesekst sperma van Jacuzzi. Het is dus nog even afwachten of ze drachtig is, maar door haar goede vruchtbaarheid en vitaliteit maakt Fikken zich hier geen zorgen over. ‘Ze is heel erg vruchtbaar. Tien van de dertien keer was ze in één keer drachtig. Dat blijft bijzonder’, stelt hij. De veehouder denkt dat de koe haar goede vruchtbaarheid van haar moeder, een brown Swiss, heeft meegekregen.

De pleegmoeder van de stal

Niet alleen voor haar eigen kalveren is Bea 86 een goede moeder, ze is ook de pleegmoeder van stal. Als er onverwachts een kalf in de stal van de productiekoeien wordt geboren, drukt Bea 86 het kalf een box in zodat er geen andere koeien op kunnen staan. Ook verzorgt ze, samen met de moeder, het kalfje.

Alles klopt

Fikken is erg blij met de drie sterren koe. ‘Alles aan haar klopt’, stelt hij. Dat ze nu, naast honderdtonner en tientonner, Sterkoe 3 is geworden is voor de veehouders heel bijzonder. ‘Het is onze eerste drie sterren koe’, aldus Fikken.\

FILMPJE

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *