Klokgave Augusta excelleert op sober rantsoen

13
jan
2023
0
Reacties
Augusta 136 (v. Holim Rafael) mag zich Sterkoe 3 noemen

‘Onze koeien moeten het bij ons doen op een simpel rantsoen van enkel gras en krachtvoer. Mais of bijproducten voeren we niet en we doen ook niet aan voer mengen. De laatste jaren voeren we in het weideseizoen wel wat kuilgras bij maar daarvoor kregen de koeien een groot deel van het jaar dag en nacht weidegang’, vertelt Jan-Joris Ruijter. Hij beheert samen met zijn vader, oom en neef een melkveebedrijf in het Noord Hollandse Wijdenes. Daarnaast werkt de jonge veehouder als routerijder voor CRV.

Binnen de 110-koppige melkveestapel van de familie Ruijter is de 15-jarige Augusta 136 een opvallende verschijning. Voor haar prestaties kreeg de dochter van de stier Holim Rafael onlangs met glans het predicaat sterkoe 3. Op het sobere grasrantsoen produceerde ze in tien lactaties tot nu toe al bijna 138.000 kg melk met 4,95% vet en 3,74% eiwit. Daarmee is ze goed voor een gemiddelde lactatiewaarde van 114 en al bijna 12.000 kg vet en eiwit.

Augusta kreeg van de stamboekinspecteur op 15-jarige leeftijd 89 punten voor algemeen voorkomen, waaronder 89 beenwerk, 86 uier. Voor type kreeg ze 90 punten en voor frame zelfs 94. ‘Augusta is nog klokgaaf. Ze is een breed gebouwde sterke koe met veel inhoud. Ze zit heel goed in elkaar en oogt voor haar leeftijd nog erg jeugdig’, vindt ook Jan-Joris. ‘Daarbij loopt en staat de koe mooi vierkant op de benen waardoor ze zich heel gemakkelijk beweegt. Aan haar klauwen mankeert ook eigenlijk nooit iets’, vertelt de veehouder. Hij meldde zijn favoriete koe meerdere keren aan voor de competitie ‘Beste boerenmelkkoe’ van het vakblad Melkvee. Een keer eindigde ze als vijfde.

De familie Ruijter melkt drie dochters van Augusta 136. ‘Dat zijn prima boerenkoeien maar ze hebben niet de extra klasse van hun moeder’, meldt Jan-Joris. De kersverse sterkoe 3 realiseerde tot op hoge leeftijd nog een nette tussenkalftijd maar de laatste paar jaren spelen problemen met de vruchtbaarheid haar wel wat parten. ‘Dit jaar kreeg ze ook later in lactatie, nadat ze al was geïnsemineerd, alsnog cystes op de eierstokken. We hebben haar behandeld en ze is nu weer mooi cyclisch’, vertelt de veehouder. ‘Ik heb haar pas toch maar weer geïnsemineerd. Je weet maar nooit. Ze gaat sowieso een lange lactatie maken maar dat nemen we voor lief. Met zo’n koe geef je het natuurlijk niet zomaar op.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *