Het bijzondere levensverhaal van sterkoe Astrola 117

categorie Coöperatie
23
aug
2023
0
Reacties
Sterkoe 2 Astrola 117 met Anne Marie en Marije Zomer en Hildo Broekhuizen

Astrola 117 is een mooie en bijzondere koe. Ze is niet groot, maar fraai van type en voorzien van een solide uier en hele beste benen. Ze is bovendien eigenzinnig en zeer productief met een gemiddelde lactatiewaarde van 109 over zeven afgesloten lijsten. Onlangs werd ze op 12-jarige leeftijd ingeschreven met 87 punten voor algemeen voorkomen met 84 frame, 88 type, 85 uier en 89 beenwerk. In april van dit jaar werd de dochter van de stier AltaOsan uit een moeder van Eastland Cash al honderdtonner. Nadat ze begin juni voor de achtste keer kalfde staat haar teller voor levensproductie inmiddels op 101.179 kg melk met 4,62% vet en 3,46% eiwit.

De puike prestaties van Astrola 117 zijn extra bijzonder door het verhaal achter haar leven. ‘Ze was  al lange tijd één van de favorieten in de stal van de familie Zomer uit IJhorst’, vertelt haar huidige eigenaar Hildo Broekhuizen. ‘Ruim vier jaar geleden overleed haar fokker Jan Zomer. Echtgenote Anne Marie zette het bedrijf voort in samenwerking met Christian Seinen. Uiteindelijk is afgelopen winter toch de moeilijke beslissing genomen om te stoppen met melken en de koeien te verkopen,’ legt de veehouder uit Koekange uit.

Astrola 117 was op dat moment 11 jaar oud en had een levensproductie van 98.000 kg melk gerealiseerd. Voor Astrola, de “lievelingskoe” van dochter Marije Zomer, werd een goede plek gevonden. Hoewel het verhuizen van een koe van deze leeftijd niet zonder risico is, wilde Hildo Broekhuizen het wel met haar proberen. Met succes. Astrola was snel gewend, paste zich gemakkelijk aan en behaalde probleemloos achter elkaar de predicaten honderdtonner en sterkoe 2.

‘Hildo heeft super op onze koe gepast’, verklaart Anne Marie Zomer met dankbaarheid. ‘En Astrola 117 mag dan niet meer bij ons op stal staan, ze blijft voor mij en Marije heel bijzonder.’

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *