Giene; van grijze muis naar Sterkoe 3

15
sep
2021
0
Reacties

Tot twee jaar geleden was er op het bedrijf van de familie Brands nog nooit een koe op exterieur gekeurd. Toen de veehouder startte met bedrijfsinspectie, kwam ook de destijds 13-jarige Giene 251 onder de ogen van de stamboekinspecteur.

‘Eigenlijk heb ik niet zo’n interesse in de fokkerij en ben ik tevreden met goede gebruikskoeien’, bekent melkveehouder Luuk Brands uit het Drentse dorpje Bunne. ‘Maar koeien die iets bijzonders presteren, zoals Sterkoe 3 Giene 251, geven ons wel veel aardigheid in het werk. Ook onze kinderen vinden dat mooi. Zo raken ze op een leuke manier betrokken bij het bedrijf’, vertelt de veehouder, die samen met zijn partner Simone en zonen Pieter (11) en Hendrik (10) zo’n 135 melk- en kalfkoeien onder zijn hoede heeft.

Grijze muis

‘Het klinkt misschien niet zo aardig, maar Giene 251 was eigenlijk altijd een grijze muis in het koppel’, vertelt Brands. ‘Ze is niet groot en viel nooit op. Maar ondertussen bleef ze wel lopen en gaf ze probleemloos veel melk met hoge gehaltes, precies zoals past in ons fokdoel. Hierdoor haalde ze vrij vlot een levensproductie van 10.000 kilo vet en eiwit.’ Inmiddels heeft de dochter van Holim Rafael een levensproductie gerealiseerd van 124.476 kg melk met 4,85% vet en 3,60% eiwit.

Stamboekinspecteur

Tot twee jaar geleden was er op het bedrijf van de familie Brands nog nooit een koe op exterieur gekeurd. Toen de veehouder startte met bedrijfsinspectie, kwam ook de destijds 13-jarige Giene 251 onder de ogen van de stamboekinspecteur. Hij schreef haar in met 85 punten en informeerde terloops naar haar gemiddelde lactatiewaarde.
‘Toen bleek dat deze over negen afgesloten lijsten gemiddeld boven de 105 lag, kreeg ze het predicaat Sterkoe 2. Dat was voor ons wel een verrassing’, herinnert de veehouder zich. ‘Sindsdien hebben we haar toch wat extra in de gaten gehouden. Overdag gaat ze nu met het koppel mee de wei in, maar ’s nachts doen we haar apart in het strohok’, vertelt hij. ‘Ik zou niet willen dat juist haar iets zou overkomen, al is het maar besprongen worden door een tochtige koe.’

Zuinig op oude koeien

Nadat Giene in juni voor de tiende keer kalfde, kreeg ze eind juli als 15-jarige 86 punten voor algemeen voorkomen, waaronder 90 voor uier. Bovendien geeft ze op acht weken na afkalven zo’n 45 kg melk. ‘Ze staat er nog heel goed voor’, vertelt Brands. ‘Dus ga ik zeker proberen om haar nog een keer drachtig te krijgen. De laatste lactatie kostte dat wel wat moeite, maar met oudere koeien geef ik het niet zomaar op’, benadrukt hij. ‘We hebben ook nog een koe van 19 jaar. Die noemen we vaak omakoe. Ja, we zijn zuinig op onze oude koeien.’

FILMPJE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.