Geslaagde districtsbijeenkomsten 2020

20
mrt
2020
0
Reacties

De afdelingen en het districtsbestuur van Noordoost-Vlaanderen kijken tevreden terug op de districtsbijeenkomsten die in februari werden gehouden. Op het programma stonden zowel melkvee- als vleesveebijeenkomsten.

Voor melkvee werden vijf bijeenkomsten georganiseerd, dat zijn er drie meer dan vorig jaar. Opnieuw werden de meeste bijeenkomsten gecombineerd met een bedrijfsbezoek. Zo ontving de familie Buntinx in Stevoort ruim 60 bezoekers op het melkveebedrijf.

Freddy Buntinx dankt zijn hoge producties aan de intensieve begeleiding en ondersteuning in rantsoen, waarbij de mpr cruciaal is. Mpr kwam daarbij ook uitvoerig aan bod met een workshop door dierenarts Kwinten Gielkens.

Melkproductiecontrole centraal

Ook op de bijeenkomst in Merksplas stond mpr centraal. Nutritioniste Lieve Vandebrouck en veestapeladviseurs Guy Francken en Guido Boogaerts behandelden elk een aspect van de mpr-uitslag. Voeding, uiergezondheid en fokkerij, mpr blijkt over al deze zaken een schat aan informatie te bevatten.

Daarna werd een bezoek gebracht aan het prachtige bedrijf van Hugo en Bart Verhoeven in Baarle-Hertog. In de nieuwe stal worden 250 koeien gemolken. De kwaliteit van de koeien ontging  de bezoekers niet: stuk voor stuk goed ontwikkelde koeien zorgen er dagelijks voor een flinke melkplas. De spectaculaire productiestijging (van nu al ruim 15%) en het werkgemak door alle koeien op één locatie te hebben maken dat hun investering de juiste keuze bleek.

Vijf vleesveebijeenkomsten

De coöperatie blikt terug op vijf succesvolle bijeenkomsten vleesvee in Vlaanderen. Naast het statutaire deel en de stierenpresentatie stond een uiteenzetting over epigenetica op het programma. Hoewel professor Geert Opsomer en dr. Mieke Van Eetvelde als academici een ingewikkeld en nieuw onderzoeksdomein aansneden, slaagden zij er toch in de essentie over te brengen.

Die essentie is dat genetica belangrijk is, maar dat zonder een uitstekend management die genetica niet tot uiting komt. Vooral de volledige drachtduur en de eerste opfokperiode (melkperiode) blijken cruciaal te zijn in de latere ontwikkeling en vruchtbaarheid van het dier.

Ruim 250 toehoorders waren bijzonder enthousiast over deze nieuwe inzichten en daarmee kan het bestuur terugblikken op een reeks heel informatieve bijeenkomsten.

Verkiezingen

klik hier voor de uitslag van de verkiezingen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *