Fokwaardeschatting Nieuws December 2020

categorie Coöperatie
2
dec
2020
0
Reacties

Bij de fokwaardeschatting van december 2020 zijn de publicatieregels van stierfokwaarden aangepast. Stieren die via Interbull een omgerekende genomic fokwaarde hebben (GMACE), krijgen voortaan geen NVI gepubliceerd. De Interbull kenmerken en de indexen die hieruit worden afgeleid als een lineaire combinatie worden wel beschikbaar gemaakt. Dit geldt voor de indexen als INET, vruchtbaarheidsindex, geboortekenmerkenindex, uiergezondheidsindex en de exterieur bovenbalkkenmerken. Stieren die een genomic fokwaarde beschikbaar hebben op basis van de Nederlands/Vlaamse referentiepopulatie krijgen voortaan altijd deze fokwaarden gepubliceerd in plaats van een mogelijke GMACE fokwaarde.

Vanaf heden wordt de verwachtingswaarde van de vader, moedersvader en moedersmoeders toegevoegd aan de genomische informatie voor de genomic fokwaarden van stieren zonder dochters op basis van de Nederlands/Vlaamse referentiepopulatie. Hiervoor werd alleen gebruik gemaakt van de verwachtingswaarde van mannelijke voorouders. Het verschil nu is dat de moedersmoeders is toegevoegd. Met deze extra informatie komt de genomic fokwaarde meer overeen met de fokwaarde die een stier later zal krijgen op basis van nakomelingeninformatie.

Met de fokwaardeschatting van december 2020 wordt ook de verwantschapsgraad voor Verbeterd Roodbont stieren geïntroduceerd. Deze waarde kan in Stierzoeken gevonden worden.

Interbull

Polen doet voor het eerst mee met geboortekenmerken, conditie en beengebruik. Tsjechië doet voor het eerst mee met melksnelheid. Noorwegen doet voor het eerst mee met openheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *