Een hommage aan Kubitus

9
dec
2020
0
Reacties
Kubitus is met meer dan 43.000 inseminaties in Vlaanderen de enige witblauwe stier die in de top10 van de meest gebruikte stieren staat en hij is nog steeds populair

Recent werd de populaire Kubitus de Bray op een leeftijd van net geen 12 jaar oud afgevoerd. Circa 10 jaar lang was hij een van de meest populaire witblauwe stieren in de Lage Landen.

De eerste keer dat de naam Kubitus de Bray over de tong van menig vleesveehouder ging, schrijven we eind maart 2010. De stier was toen ongeveer 15 maanden oud en werd op de veiling in Ciney geveild voor een recordbedrag van 33.000 euro. Daarmee overtrof hij zijn volle broer Adajio de Bray, de vorige recordhouder. Beide stieren waren jarenlang de sterren in de stallen van BBG.

Enorme kwaliteiten

In die tijd, meer dan 10 jaar terug, viel de stier al op door zijn enorme kwaliteiten. Misschien was het niet meteen zijn fenotype dat opviel. De stier woog op 13 maanden 564 kilogram bij een schofthoogte van 126 cm. Op exterieurvlak kreeg de stier een beoordeling van 88 punten met op onderdelen: 90 punten voor hoogtemaat, 90 punten voor bespiering, 81 punten voor type en 72 punten voor beenwerk. Maar vooral zette Kubitus destijds een dagelijkse groei neer van maar liefst 1,87 kg. Drie jaar later werd de stier opnieuw beoordeeld met een eindscore van 90 punten en 100 punten voor hoogtemaat, 89 punten voor bespiering, 90 punten voor type en 76 punten voor beenwerk. Dat beenwerk mocht dan fenotypisch niet te best lijken, in zijn fokkerij was er absoluut niets aan te merken op de benen van zijn nakomelingen. Zijn fokwaarde voor het lineaire kenmerk beenwerk is met 110 bijzonder goed.

Fokkerijstempel

De kwaliteiten van Kubitus vielen veel vleesveehouders op, jarenlang was hij een van de populairste stieren in Vlaanderen. Met meer dan 43.000 inseminaties in Vlaanderen is Kubitus dan ook de enige witblauwe stier die in de top10 van de meest gebruikte stieren staat. Met nog enkele honderden inseminaties per jaar is hij nu nog steeds vrij populair.
Die populariteit is zeker te danken aan de fokkerijstempel die de stier nalaat. Kubitus zorgde voor gezonde, makkelijk op te fokken kalveren, die uitgroeien tot vaarzen met lengte, maat en gewicht. Hun conformatie was meer dan voldoende. Of zoals de fokker Christophe Cauchy destijds vertelde in een reportage in VeeteeltVlees: ‘Adajio lijkt op zijn moeder, Kubitus veeleer op zijn vader.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *